Volumul afacerilor din comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut in primele opt luni cu 6,2% pe serie bruta, avans sustinut de vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun, care au urcat cu 14,8%, potrivit datelor INS.

Totodata, vanzarile de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate au fost mai mari cu 5,4% decat in aceeasi perioada a anului trecut, iar vanzarile de produse nealimentare au stagnat, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, afacerile au inregistrat o crestere cu 5,8%, datorata vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+14%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+4,9%) si vanzarilor de produse nealimentare (+0,3%).

In august, volumul afacerilor a avansat cu 1,4% fata de iulie, ca serie bruta, dupa ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 4,6%, iar cele de produse nealimentare cu 1,6%. Pe de alta parte, comertul carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 3,5%. Pe serie ajustata, afacerile s-au redus cu 0,3%, influentate de scaderea comertului carburantilor cu 4,3%.

Comparativ cu august 2014, volumul afacerilor pentru comertul cu amanuntul a consemnat o majorare cu 9,6%, serie bruta, sustinuta de vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+24,2%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+3%) si vanzarile de produse nealimentare (+2,2%).

Afacerile au crescut si ca serie ajustata, cu 8%, ca urmare a avansului inregistrat la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+25%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+2,6%) si la vanzarile de produse nealimentare (+0,4%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri