In primele noua luni ale anului trecut, Fiscul a colectat venituri de circa 135,98 miliarde lei. "Comparativ cu planul initial de incasari de la inceputul anului (inainte de rectificare), gradul de realizare este de 103,8%. La rectificare, programul a fost majorat cu suma colectata in plus pe primele 7 luni. De asemenea, subliniem faptul ca trendul pozitiv de la nivelul incasarilor se inregistreaza pe fondul deflatiei de 1,87% din 2015, fapt ce a diminuat veniturile in comparatie cu cele din 2014 cand s-a inregistrat inflatie", se arata intr-un comunicat al ANAF citat de Mediafax.

Incasarile la bugetul de stat s-au ridicat la 102,88 miliarde lei, cu 12% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul avansului volumului obligatiilor fiscale declarate cu 7%. Fiscul a incasat din impozitul pe profit 10,06 miliarde lei, in urcare cu 10,9%, datorita cresterilor de viramente de la firme cu 11% si ale impozitului virat de catre banci cu 16%, dar si in urma inspectiilor fiscale la firmele identificate cu risc fiscal asociat preturilor de transfer, pe care ANAF i-a selectat la analiza de risc.

Din impozitul pe venit s-au incasat 19,45 miliarde lei, cu 13,5% mai mult, in special datorita cresterii salariului minim la nivel national. Incasarile din TVA s-au plasat la 42,73 miliarde lei, in urcare cu 12,5%, in conditiile reducerii cotei de TVA pentru alimente si bauturi non-alcoolice, animale si pasari din specii domestice, seminte si ingrediente alimentare, servicii de restaurant si catering, de la 24% la 9%. Din accize, Fiscul a colectat cu 8,9% mai mult, respectiv 19,1 miliarde lei, in urma intensificarii controalelor si actiunilor de combatere a evaziunii fiscale.