Anual, o cincime din bugetul Ministerului Apararii Nationale ar trebui sa mearga catre inarmare. In realitate, acest prag a fost atins o singura data dupa 1990. Constant, cea mai mare parte a bugetului Apararii merge catre plata salariilor si operatiuni de rutina. Pentru inzestrarea fortelor armate ramane doar o fractiune, potrivit Adevarul.

Din 1988 incoace, bugetele anuale ale Ministerului Apararii Nationale al Romaniei au insumat aproximativ 45 de miliarde de dolari, conform datelor adunate de Institutul International de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Raportat la Produsul Intern Brut, bugetul alocat Apararii nu a depasit niciodata 1,85%. Tinta pentru toti cei 28 de membri NATO este 2% din PIB.

„Niciun aliat sau partener nu ne va putea garanta vreodata securitatea daca noi singuri nu vom face asta pentru noi”, a declarat presedintele Klaus Iohannis in ianuarie, atunci cand a transformat finantarea armatei in primul pact politic pe care l-a propus dupa venirea la Cotroceni. Atunci, a anuntat ca bugetul MApN va urca la 2% din PIB in 2017, cerand tuturor partidelor politice sa-si asume ca, indiferent de gruparile aflate la guvernare, sa mentina acest prag timp de cel putin 10 ani.

Citeste in continuare pe adevarul.ro.

Iohannis: Guvernarea PSD e...
Citeste si: Iohannis, mesaj de sustinere a protestatarilor: #sieu

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Curtea de Conturi a gasit o lipsa de peste 11 milioane de lei la ANAF