Guvernul va modifica Codul Fiscal din nou, prin ordonanta de urgenta, pentru a reduce de la 1 ianuarie TVA la apa la 9%, impozitul pe dividende la 5%, dar va majora in acelasi timp plafoanele microintreprinderilor de la 65.000 euro la 100.000 euro, concomitent cu reducerea impozitului pe venit.

Astfel, TVA la apa va fi redusa de la inceptul anului viitor, de la 20% la 9%, pentru tot consumul, atat casnic, cat si industrial, masura avand un impact de 250 milioane de lei, potrivit ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, citat de Mediafax.

El estimeaza ca, in urma aplicarii cotei reduse de TVA la apa, consumul va creste, iar preturile multor produse si servicii in economie vor scadea.

Totodata, Guvernul va devansa cu un an reducerea impozitului pe dividende la 5%, de la 1 ianuarie 2017 la 1 ianuarie 2016, aplicandu-se pentru sumele primite in 2016 aferente dividendelor realizate in acest an.

Microintreprinderile vor avea plafoanele majorate de la 65.000 euro la 100.000 euro, dar vor fi impozitate diferit, in functie de numarul de angajati.

Teodorovici anunta un nou...
Citeste si: Eugen Teodorovici anunta un nou cadru fiscal de la 1 ianuarie 2019

Astfel, se pastreaza impozitul pe venit de 3% pentru firmele fara angajati, dar scade la 2% daca firma are un salariat si la 1% daca angajeaza doua persoane. Facililitatea fiscala este aplicata pentru angajati cu norma intreaga sau cu fractie de norma, dar care cumuleaza impreuna o norma intreaga, iar salariatii trebuie pastrati pentru o anumita perioada, fara discontinuitati.

De asemenea, Executivul va scuti unitatile de invataman universitar de la plata impozitului pe profit, in prezent de aceasta masura beneficiind doar invatamantul universitar.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si