Mugur Isarescu: Investitiile italiene din tara noastra au ajuns pe primul loc ca volum, iar in sectorul bancar ocupa un loc fruntas din punct de vedere al calitatii
Sub deviza La cina cu institutiile bancare din Romania s-a desfasurat intalnirea dintre asociatia patronala a investitorilor italieni in Romania, Unimpresa si Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, domnul Mugur Isarescu.

Scopul acestei reuniuni a vizat obtinerea unor informatii de ultima ora asupra stadiului economiei romanesti si stabilirea de contacte personale intre reprezentantii bancilor/institutiilor de credit italiene, exponentii institutiilor bancare romane si membrii Unimpresa in vederea mentinerii/dezvoltarii relatiilor bilaterale atat de necesare in vederea trasarii unor directii comune de actiune, a anuntat un comunicat emis in urma evenimentului.

Potrivit unui clasament pe natiuni al investitiilor straine de pana la sfarsitul lunii iunie 2006, Italia este tara cu cel mai mare numar de companii care investesc in Romania: 20.128. In acelasi timp, cu 779.492,4 mii euro, Italia ocupa locul cinci din punct de vedere al capitalului investit la noi pana in prezent, principala caracteristica a prezentei italiene reprezentand-o intreprinderile mici si mijlocii.

In cadrul reuniunii s-au dezbatut cateva teme de mare interes pentru cei prezenti, legate de evolutia cursului de schimb lei/euro si lei/dolari, evolutia ratei inflatiei in Romania, precum si aspecte care privesc sectorul de retail si evolutia industriei romanesti, pe termen scurt si mediu.

In prezenta invitatului special al Unimpresa, Giovanni Ravasio, Reprezentantul special n Romnia al Preşedintelui Comisiei Europene si a reprezentatilor bancilor SanPaolo IMI, Unicredit si BRD Societe Generale, Guvernatorul Mugur Isarescu a afirmat pozitia Bancii Nationale a Romaniei legata de investitorii straini cu referire directa la cei de fata: Investitorii italieni au fost printre primii din Europa Occidentala care au manifestat interes pentru Romania. In ultimii ani, investitiile italiene din tara noastra au ajuns pe primul loc ca volum. Desi au aparut mai tarziu, cele din sectorul bancar cunosc o dinamica sustinuta si se situeaza pe locuri fruntase, in special sub aspect calitativ.

Evenimentul s-a bucurat de prezenta unor personalitati din mediul economic italian si romanesc, precum Giorgio Ficcarelli - Seful Departamentului de coordonare a asistentei de preaderare din cadrul Delegatiei Comisiei Europene, Paolo Lemma - Director Adjunct al Institutului National pentru Comert Exterior din cadrul Ambasadei Italiei la Bucuresti, Guglielmo Frinzi - Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Italiei in Romania, Cristiano Gallo - Prim-Consilier al Ambasadei Italiei in Romania, Corneliu Dinu - Consilierul Ministrului de Stat pentru coordonarea activitatii din domeniul economic, membrii afiliati si membrii simpatizanti ai Unimpresa. Parteneri ai evenimentului au fost bancile: SanPaolo IMI, BRD Societe Generale, si Unicredit Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ministrul Muncii: Impactul bugetar pentru plata șomajului tehnic, 4 miliarde lei
Setari Cookie-uri