Impredictibilitatea masurilor fiscale si impactul acesteia asupra investitorilor sunt mult mai nocive decat nivelul in sine al taxelor, intrucat impozitele ar putea creste la fel de usor cum au fost reduse, cand va creste presiunea pe buget, a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Cele mai presante probleme pentru companii, potrivit statisticii Comisiei Europene, sunt reprezentate de reglementari, nu numai pentru taxe, ci si protectia mediului, conformarea cu diverse alte reglementari in sectoare diferite. E foarte importanta, pe partea de reglementare, predictibilitatea. Degeaba scad taxele, daca predictibilitatea este la fel de mica", a afirmat Dumitru la o conferinta organizata la BNR privind mediul de afaceri, scrie Mediafax.

Referindu-se la modificarile aduse marti de Guvern Codului Fiscal, care nici nu a intrat inca in vigoare, el a apreciat ca "spune foarte multe" despre modul cum se deruleaza lucrurile la nivel de politici economice in Romania.

"Evident ca mediul de afaceri primeste cu bucurie faptul ca mai scad niste taxe, mai rapid decat se anunta initial, dar trebuie sa-si puna si intrebarea daca scad asa repede, in doua-trei zile se ia decizia, poate la un moment viitor cand presiunea va fi foarte mare pe buget, nu ar putea sa creasca la fel de usor?", a continuat Dumitru.

Presedintele Consiliului Fiscal apreciaza ca impredictibilitatea este "mult mai negativa", iar impactul mult mai nociv pentru mediul investitional decat nivelul taxelor. Totodata, el spune ca investitorii seriosi nu vor plasa banii pe termen lung in Romania daca nu gasesc predictibilitate si, chiar daca primesc cu bucurie masurile pe termen scurt, apreciaza mai mult reformele structurale.

"Romania sta bine la stabilitate in comparatie cu statele din jur, dar nu este suficient, pentru ca in continuare are o problema majora, respectiv infrastructura. Poti sa ai taxe mici, dar daca mediul de afaceri nu le considera predictibile nu o sa ai investitii pe termen lung, de la investitori seriosi", a puncrat seful Consiliului Fiscal.

Dumitru a atras atentia ca Romania mai are probleme serioase la nivelul educatiei si al sanatatii primare, idee care a fost subliniata si de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, el numind aceste domenii "infrastructura soft".

"Nu este suficient sa cresti salariile profesorilor, ale medicilor, daca nu schimbi nimic in structura cu care sa isi poata face meseria. Dupa 10 ani de invatat (medicii - n.r.), sa iei un salariu decent este o preconditie, dar si sa iti faci meseria intr-un cadru care sa nu te deranjeze", a spus presedintele Consiliului Fiscal.

Guvernul a aprobat, marti, masurile fiscale privind devansarea cu un an a reducerii impozitului pe dividende, de la 16% la 5%, reducerea TVA la 9% pentru livrarea apei si impozitarea diferentiata pentru microintreprinderi. Masurile se vor aplica de la 1 ianuarie 2016, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri