Afacerile din comertul cu amanuntul, cu exceptia celui cu autovehicule si motociclete, au crescut in primele noua luni cu 6,9%, ca serie bruta, sustinute in special de vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun, in urcare cu 16,3%, pe fondul reducerii TVA la alimente de la 1 iunie.

Totodata, vanzarile de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate au urcat cu 5,4%, iar cele de produse nealimentare cu 0,6%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), scrie Mediafax.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, afacerile din comertul cu amanuntul au urcat cu 6,4%, pe fondul cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (15,4%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (5%) si vanzarilor de produse nealimentare (0,8%).

In septembrie, afacerile au scazut pe ansamblu fata de august cu 0,6%, ca serie bruta, dupa ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au diminuat cu 5,1%, iar cele de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate cu 3,9%. In schimb, vanzarile de produse nealimentare au crescut cu 5,5%.

In functie de seria ajustata, afacerile au urcat cu 1,7%. Astfel, vanzarile de produse nealimentare au sporit cu 2,7%, cele de produse alimentare, bauturi si tutun cu 1,2%, iar vanzarile de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate cu 0,7%.

Citeste si:
Romania, lider in UE la cresterea comertului cu amanuntul, in iulie
Romania, lider in UE la...

Comparativ cu septembrie anul trecut, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a avut un avans de 12%, ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (27,6%), vanzarile de produse nealimentare (5,2%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (4,6%).

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Doua treimi din profitul din comert apartine retailerilor straini
Setari Cookie-uri