Romania are toate sansele sa devina foarte atractiva pentru investitorii straini, in contextul in care Guvernul demisionar a redus sau si-a asumat ca va taia cele mai importante impozite. In plus, cresterea economica semnificativa din ultimii trei ani, in medie de peste 3%, ne poate face atractivi pe radarul investitorilor, spune profesorul de economie Dan Armeanu, intr-o opinie pentru wall-street.ro.

Potrivit masurilor fiscale asumate de Guvernul Ponta, de la 1 ianuarie 2016 ar trebui sa scada cota standard de TVA cu 4%, pana la 20%, iar firmele urmeaza sa fie scutite de impozitul pe profitul reinvestit. De asemenea, impozitul pe dividende coboara la 5%. In acest context, Dan Armeanu sustine ca o prima provocare pentru viitorul Guvern este constructia bugetului pe 2016, care trebuie sa tina seama de toate masurile fiscale luate in acest an, de masurile prevazute in Codul Fiscal, de necesitatea efectuarii cheltuielilor pentru investitii si de eficientizarea cheltuielilor publice in conditiile unui an electoral.

Important este ca pomenile electorale sa fie evitate, sa nu fie efectuate cheltuieli de investitii ineficiente cu iz electoral, iar deficitul sa fie gestionat in mod activ pentru a preveni orice derapaj.

Economistul crede ca, avand in vedere durata limitata a noului Guvern, acesta va avea mai mult rolul de a gestiona problemele curente ale tarii si mai putin de a lua decizii cu impact semnificativ in economie sau care sa intre in sfera reformelor.

"Cred ca unul dintre cele mai importante aspecte in contextul actual este cel referitor la stabilitatea macroeconomica si consider ca trebuie pastrata prin masurile pe care viitorul Guvern le va lua. Astfel, este necesar ca viitorul guvern sa puna in aplicare masurile prevazute in Codul Fiscal si sa gestioneze evolutia deficitului bugetar pentru ca tara noastra sa se incadreze in tintele anuntate", spune Armeanu.

Nu in ultimul rand, pentru sustinerea cresterii economice Guvernul trebuie sa reia proiectele de infrastructura si sa accelereze activitatea de atragere de fonduri europene. De asemenea, trebuie continuata si sustinuta activitatea de imbunatatire a colectarii, care are un rol important in ecuatia relaxarii fiscale.

"Din perspectiva atragerii de investitii straine directe este necesar ca increderea investitorilor sa nu fie afectata iar gestionarea resurselor publice sa contribuie la sustenabilitatea masurilor fiscale. Romania poate deveni foarte atractiva pentru investitorii straini in conditiile reducerii celor mai importante impozite (CAS, TVA, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, impozit pe dividende) si ale unei cresteri economice semnificative inregistrate in ultimii trei ani (in medie de peste 3% anual) cu mult peste media europeana", concluzioneaza Dan Armeanu.

Suntem locul I in regiune. #GuvernulTAU trebuie sa pastreze aceasta pozitie

Romania va inregistra in acest an, dar si in 2016, cea mai puternica crestere economica dintre tarile din regiune care ne "fura" de obicei investitorii straini. Chiar daca Polonia sau Ungaria sunt principalele tinte pe radarul investitorilor straini, avansul PIB in Polonia va fi sub cel al Romaniei, iar performanta economiei maghiare va intra pe un trend descendent.

BERD estimeaza ca economia Romaniei va incheia anul cu un avans al PIB de 3,5% si va urca in 2016 pana la 3,7%, in special pe baza cererii interne. Consumul este puternic sustinut de cresterea venitului disponibil ca urmare a reducerii taxei pe valoarea adaugata la alimentele de baza de la 24% la 9%, dar si a majorarilor salariale repetate. De asemenea, cota standard de TVA redusa din 2016 va alimenta si mai mult consumul.

Potrivit analistilor BERD, inflatia medie va ramane in teritoriu negativ in acest an, in contextul asteptarilor de reducere a cotei standard de TVA in 2016, dar si ca urmare a pretului scazut la petrol.

Crestere economica 2014 2015 2016
Ungaria 3,7% 2,9% 2,1%
Croatia -0,4% 0,9% 0,5%
Polonia 3,3% 3,4% 3,3%
Slovacia 2,5% 3,1% 3,2%
Slovenia 3% 2,3% 2%
Bulgaria 1,5% 1,8% 2%
Romania 2,8% 3,5% 3,7%
Serbia -1,8% 0,5% 1,8%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri