Intreaga lume se afla intr-o continua schimbare si asta se aplica si in cazul economiei. Pentru a putea tine pasul cu viteza cu care economia se indreapta spre progres sau spre criza trebuie sa fii cat mai bine informat. Urmatoarele documentare economice te ajuta sa vezi dincolo de aparente si sa intelegi ce anume sta la baza evolutiei economice.

1. Kapitalism - Reteta noastra secreta

Documentarul pune in lumina faptul ca reteta succesului unor mari oameni de afaceri care s-au imbogatit dupa caderea comunismului in urma privatizarii fortate se bazeaza si pe coruptie. Cum anume s-a ajuns la formula pentru o afacere de succes? Regizorul isi propune sa surprinda ingredientele capitalismului romanesc.

2. Confesiunile unui asasin economic

“Irak este exemplul perfect pentru a arata cum functioneaza intreg sistemul. Noi asasinii economici suntem prima linie de aparare. Mergem, incercam sa corupem guvernul, incercam sa-I facem sa accepte imprumuturi uriase pe care le folosim ca parghie pentru a-I cumpara, practic. Daca nu reusim (…) intervine armata. In acest mod ne-am creat un imperiu dar am facut-o foarte subtil, este clandestin”.

3. Secretele ascunse ale banilor

Mike Maloney este prezentatorul seriei acestor documentare care nu fac decat sa insiste asupra importantei libertatii individuale pentru reglementarea unui sistem financiar bine pus la punct.
“Adevarata ta avere este reprezentata de timpul si de libertatea ta. Banii nu sunt decat un instrument prin care iti gestionezi timpul.”

4. Calatoria scutirilor de impozite

“Exista doua fete ale acestor organizatii, latura publica: multe dintre ele chiar ofera servicii bune dar mai este si latura lor secreta: se folosesc de inselaciune pentru a putea obtine ceea ce isi doresc, pentru a putea dispune de libertatea de a-si controla operatiunile. Si ce face un infractor? Face exact acelasi lucru.”

5. Supradoza: Urmatoarea criza financiara

“Dar nu doar America arata precum o casa construita din carti de joc. In timpul crizei, multe guverne au ramas datoare (…) Pare absurd ca SUA, o mare putere economica, sa se prabuseasca. Unele case construite din carti deja au inceput sa se prabuseasca. Islanda, una dintre cele mai bogate natiuni la nivel global s-a confruntat cu aceasta problema in timpul crizei. Pentru prima data in 50 de ani, in aceasta tara pacifista au aparut rascoalele. (…) Cum ar reactiona lumea daca urmatoarea entitate care ar putea da faliment ar fi o natiune?”

6. Banii ca datorie

“Marea problema este ca pentru imprumuturile pe termen lung cum sunt ipotecile si datoriile guvernamentale totalul dobanzii depaseste cu mult suma principala. (…) Pentru a mentine o societate functionala rata ipotecilor prescrise neplatite trebuie sa fie scazuta. Trebuie obtinuti cat mai multi bani din datorii pentru a satisfice cererile financiare de acum si pentru a suplini datoriile anterioare. Dar, bineinteles, asta nu va face decat sa creasca datoria si mai mult”.

7. Imperiul banilor de hartie

Filmul documentar este centrat in jurul organismului financiar FED care detine functia de banca centrala in SUA, controland dolarul american. Una dintre problemele pe care le identifica documentarul este faptul ca acest organism bancar este constituit din multe corporatii private, asta insemnand ca din structura lui nu fac parte si institutii ale statului american.

8. Enron - “Baietii destepti” din sistemul energetic american

De la interviuri cu fosti angajati ai companiei Enron pana la analiza scandalurilor in care a fost implicata aceasta, documentarul urmareste evolutia dar si declinul gigantului american. “Erau atat de buni la arta prefacatoriei incat au reusit sa convinga intreaga natiune ca sunt cei mai destepti”.

9. Stapanii banilor

Puterea politica si financiara este detinuta de catre cei care stiu sa manipuleze in secret masele sau cel putin asta ne sugereaza acest film documentar. Cum s-au folosit acestia de capitalism pentru a crea un sistem financiar care sa controleze totul?

10. 97% Owned

”Criza economica e similara cancerului. Daca asteptati in continuare in speranta ca aceasta criza se va evapora de la sine, aceasta va continua sa se extinda asemenea unui cancer si va fi prea tarziu. Astfel, indemnul meu ar fi: pregatiti-va. Trebuie sa renuntam la iluzia ca statul va solutiona problema. Statele nu conduc lumea, ”Goldman Sachs” conduce lumea.”


Sursa foto: Ti_ser, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri