Produsele industriei constructiilor de masini au crescut la export, pe primele sase luni ale anului curent, cu 45,4% (1,19 miliarde de euro), fata de semestrul intai al anului trecut. Cele mai importante cresteri s-au inregistrat la masini si aparate electrice cu 40,8% (736 milioane de euro) si la mijloace de transport cu 157% (442,1 milioane de euro).

"Se poate spune ca economia romaneasca a inceput sa raspunda cererii externe, orientandu-se cu prioritate catre produse cu valoare adaugata ridicata prin aceasta explicandu-se majorarea semnificativa a exporturilor de produse ale industriei constructiilor de masini", se arata in analiza CNP, consultata de NewsIn.

Cresterea inregistrata la exportul de aparate si masini mecanice si electrice a fost sustinuta de cresterea exportului de reactoare nucleare incalzitoare, masini, aparate mecanice cu 51,1% (353,1 milioane de euro), iar exportul de mijloace de transport a crescut pe baza majorarii exportului de autovehicule cu 74,8% (350.3 milioane de euro). Constructiile de masini si industria usoara detin impreuna 52,7% din totalul exporturilor.

In primele sase luni ale anului produsele industriei usoare au avut un ritm de crestere al exportului de 1,9% (43,9 milioane de euro) , ca urmare a exportului de incaltaminte cu 4,8%, dar al scaderii exportului de materii textile si produse cu 0,3%. Exportul total a depasit cu 638 de milioane de euro estimarile CNP, iar in cazul importului cu 300 de milioane. "in acest context putem spune ca la finele semestrului I 2006 deficitul comercial FOB-FOB realizat este mai mic cu aproximativ 340 de milioane de euro decat cel prognozat, ceea ce ar putea contribui la mentinerea deficitului de cont curent in PIN sub 9% la final", se arata in analiza Prognozei.

Exportul de bunuri in primul semestru, in valoare de 12,68 miliarde de euro, a fost practic egal cu exportul realizat pe intreg anul 2001. La produsele agro-alimentare, ale industriei chimice si articole piatra, ciment, sticla, realizarile s-au situat sub estimari.

Structura pe marfuri a importurilor este dominata tot de produsele industriei constrcutiilor de masini, care detin o pondere de 35,9% in total exporturi. Importul de mijloace de transport detine o pondere de 10,6% din total importuri, in crestere cu 0,5 puncte procentuale comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Deficitul inregistrat pe primul semestru al anului curent pe sectorul constructiilor de masini a fost de 2,7 miliarde de euro, in crestere cu 17,2% fata de anul trecut.