Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat in trimestrul al treilea o crestere cu 1,4% in termeni reali fata de trimestrul anterior si cu 3,6% comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, iar in primele noua luni cresterea economica s-a situat la 3,7%, potrivit datelor "semnal" ale INS.

"In trimestrul III 2015, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 1,4%. Fata de acelasi trimestru din anul 2014, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,6%. In perioada 1.I-30.IX 2015, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2014, Produsul intern brut a crescut cu 3,7%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Cresterea economica a fost aceeasi atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier. Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii PIB pentru trimestrul al treilea in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a PIB pentru trimestrul al doilea, publicata pe 7 octombrie.

Astfel, PIB-ul aferent trimestrului al doilea a stagnat fata de primele trei luni, fiind revizuita cresterea de la 0,1%. In primul semestru, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2014, cu 3,8%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier. Comisia Europeana si-a imbunatatit estimarile in prognoza de toamna privind cresterea economica Romaniei, care va accelera in acest an si in 2016 la 3,5%, respectiv 4,1%, sustinuta de masurile de relaxare fiscala, care stimuleaza cererea interna.

Bugetul pentru anul in curs a fost fundamentat luand in calcul o crestere a PIB de 2,5%. Estimarile Comisiei Nationale de Prognoza indica un avans de 3,3%, iar FMI anticipeaza un avans de 3,4%.

Citeste si:
Economia romaniei a crescut sub asteptari in T3
Economia romaniei a crescut...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cresterea economica de anul trecut, mai mare decat se prevedea