Investitiile straine directe (ISD) au crescut cu 215 milioane euro in septembrie, pana la un sold de 2,51 miliarde euro, din care participatiile la capital - inclusiv profitul reinvestiti - au reprezentat 85%, iar creditele intragrup 364 milioane de euro, potrivit datelor anuntate astazi de BNR.

In perioada similara din 2014, ISD-urile erau de numai 1,51 miliarde euro. La final de august, soldul ISD-urilor era de 2,3 miliarde euro, dar participatiile la capital insumau dupa 8 luni doar 1,25 miliarde euro, fata de 2,15 miliarde euro la final de septembrie. Acestea au crescut cu aproape un miliard de euro intr-o luna.

BNR a publicat astazi si datele cu privire la datoria externa, care a scazut cu 8,3% fata de sfarsitul anului trecut. Astfel, la final de septembrie, datoria externa pe termen lung a insumat 69,56 miliarde euro (77,9% din total datorie externa), in timp ce datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 septembrie 2015 nivelul de 19,69 miliarde euro.

In perioada analizata, datoria externa totala a scazut cu 5,48 miliarde de euro.

Totodata, rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 36,3 la suta in perioada ianuarie - septembrie 2015, comparativ cu 38,6 la suta in anul 2014.

Deficitul de cont curent, in scadere cu 44%

Potrivit BNR, in perioada ianuarie – septembrie 2015, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 653 milioane euro, comparativ cu 1,17 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului 2014, pe fondul majorarii excedentelor balantei veniturilor secundare (cu 713 milioane euro) si al balantei serviciilor (cu 478 milioane euro) si reducerii deficitului balantei veniturilor primare (cu 335 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri