Economia Frantei a revenit la crestere in trimestrul al treilea, pe fondul preturilor scazute si al creditelor avantajoase care sustin consumul si investitile companiilor, dar avansul din Germania a incetinit din cauza incetinirii exporturilor si investitiilor, transmite MarketWatch.

PIB-ul Frantei a crescut cu 0,3% in perioada iulie-septembrie, dupa stagnarea din trimestrul al doilea, potrivit datelor institutului national de statistica INSEE, care au confirmat estimarile analistilor.

In Germania, cea mai mare economie a Europei, economia a avansat cu 0,3%, dar ritmul este sub cel de 0,4% consemnat in trimestrul anterior, reflectand impactul cererii mai scazute pentru exporturile tarii, venite din China si alte tari emergente mari.
Un alt factor negativ pentru economia germana a fost reprezentat de investitiile mai mici, in timp ce principalul motor de crestere a fost consumul intern.

In Franta, cheltuielile de consum au urcat cu 0,3%. Investitiile companiilor din Franta a avut o evolutie ascendenta, dar investitiile totale au scazut din cauza masurilor de reducere a cheltuielilor aplicate de guvern.

Imbunatatirea datelor referitoare la PIB sustine asteptarile guvernului de la Paris ca economia este pe cale sa inregistreze cea mai buna evolutie de la venirea la putere a presedintelui socialist Francois Hollande in 2012, dar este improbabil ca cresterea din acest an sa aiba un impact semnificativ asupra ratei somajului de peste 10%.

Citeste si:
O grupare de romani a furat radiatoarele din trenurile franceze
O grupare de romani a furat...

"Datele din aceasta dimineata confirma ca in 2015 au iesit din perioada de crestere slaba prin care a trecut Franta de la sfarsitul lui 2011", a declarat premierul Michel Sap.

El a notat ca PIB-ul este pe cale sa avanseze in acest an cu cel putin 1,1% si cu 1,5% in 2016.

Sursa foto: Shutterstock/sezer66

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Coronavirus: Primul deces raportat in Franta. La cat a ajuns bilantul mondial
Setari Cookie-uri