Programul de Guvernare al noului premier Dacian Ciolos prevede o serie de masuri ce vizeaza evitarea derapajelor economice in anul electoral 2016, in acest sens urmand sa fie renegociat obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO - Medium-Term budgetary Objective).

Renegocierea MTO cu mentinerea unui nivel sustenabil al datoriei publice in raport cu Produsul Intern Brut este vazuta ca una dintre masurile ce vor avea ca efect stabilizarea mediului economic si cresterea gradului de incredere a agentilor economici.

MTO reprezinta mai multe reguli de prudentialitate, care vizeaza datoria publica si deficitul, pe care statele membre UE trebuie sa le respecte pentru a evita situatii neprevazute. Acesta impune tarilor regula deficitului bugetar de sub 3% din PIB, un deficit structural de 0,5% din PIB pentru tarile cu datorii mai mari de 60% din PIB si de 1% din PIB pentru tarile cu datorii mai mici decat 60% din PIB, asa cum este cazul Romaniei. Tintele sunt fixate intr-un calendar MTO pe care fiecare tara si-l stabileste singura.

In afara de renegocierea MTO, Guvernul Ciolos mai vrea sa adopte si implementeze masuri pentru asigurarea conditiilor de crestere a convergentei in perspectiva aderarii la zona Euro.

Nu in ultimul rand, elaborarea bugetului pe 2016 cu mentinerea tintelor de stabilitate macroeconomica ramane prioritara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri