Premierul Dacian Ciolos a anuntat, duminica dimineata, ca Programul Operational Regional "s-a deblocat deja" dupa o discutie cu comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, precizand ca a aflat "intre timp" ca autoritatile au furnizat clarificarile cerute de CE pe anumite proiecte.

"Spuneam, ieri (sambata -n.r.), de exemplu, pe Programul Operational Regional, ca programul era blocat. Ei, s-a deblocat deja, de ieri, dupa o discutie cu doamna comisar (comisarul european Corina Cretu -n.r.), pentru ca, intre timp, am aflat ca autoritatile, administratia de la Ministerul Fondurilor Europene si de la Ministerul Dezvoltarii Regionale furnizasera clarificarile asteptate de Comisia Europeana legat de anumite proiecte", a declarat premierul Dacian Ciolos, intr-un interviu la postul public de radio, adaugand ca, din cele cateva mii de proiecte, era vorba de o suta si ceva de proiecte in legatura cu care un audit de la Comisia Europeana "mai facuse niste verificari", potrivit Mediafax.

"Deci, vreau sa fie lucrurile clare, ceea ce am spus ieri nu avea nicio legatura cu implementarea proiectelor in teritoriu, era vorba de relatia dintre Guvern si Comisia Europeana pe rambursarea unor fonduri. Dar si aceasta rambursare am primit informatia ieri seara ca incepe foarte curand, pentru ca lucrurile au fost clarificate si de asta este bun si contactul direct cu Comisia Europeana, pentru a nu pierde prea mult timp atunci cand trebuie clarificate anumite lucruri", a aratat primul-ministru.

Potrivit premierului, Romania are, probabil, un grad de absorbtie a fondurilor europene "cam la 60 la suta" si, daca lucrurile merg bine, se va ajunge la "undeva in jur de 70 la suta". "Cantitativ e important, pentru ca e vorba de bani care intra in sistem si care ajuta economia si aici stiti ca am pornit noi mai greu in perioada bugetara 2007-2013, s-au mai recuperat pe parcurs. Acum suntem cam la 60 la suta grad de absorbtie pe fondurile structurale, mai mult un pic pe fondurile de agricultura si dezvoltare rurala, vom ajunge pe fondurile structurale, daca lucrurile merg bine, la undeva in jur de 70 la suta", a aratat Ciolos.

De asemenea, prim-ministrul a spus ca, pentru perioada bugetara actuala, 2014-2020, este importanta si absorbtia calitativa a fondurilor europene. "Eu as vrea sa ne concentram si pe unde ajung banii si care sunt rezultatele investitiilor respective, pentru ca, altfel, ne furam caciula. Noi spunem ca absorbim o anumita suma de bani, dar daca economia nu evolueaza si daca calitatea vetii oamenilor nu se imbunatateste prin absorbtia banilor respectivi, o sa ne trezim in 2020 sau 2025 cand n-o sa mai fie fonduri structurale ca n-am recuperat un anumit decalaj fata de alte tari europene. De asta e important sa fie si absorbtie calitativa", a spus Ciolos, adaugand ca este nevoie de atentie atunci cand "se face o selectie a proiectelor si unde ducem banii respectivi".

Premierul Dacian Ciolos mentiona, joi, dupa o intalnire cu comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, ca Programul Operational Regional a fost blocat dupa ultimul audit al CE, dar se incearca deblocarea rapida a acestuia pentru a reincepe platile, astfel incat sa se reduca pe cat posibil din pierderi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri