Romania inregistraza o productivitate a muncii "nu foarte favorabila", aceasta situandu-se la jumatate din media europeana dupa anul 2008, o dovada a incetinirii convergentei catre tarile dezvoltate, cu decalaje de recuperat mai mari decat restul statelor cu exceptia Bulgariei.

"Se constata incetinirea productivitatii muncii, acumulare scazuta de capital, un nivel scazut al educatiei. Stam bine la indicatori precum puterea de cumparare pe cap de locuitor si la crestere economica, dar la cei calitativi nu stam asa de bine si este un pericol ca, incetinind performantele, cresterea acestora, sa ramanem in aceasta capcana", a declarat marti prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu, conform Mediafax.

El a primit, in cadrul unei sedinte festive a Senatului ASE, Diploma "Virgil Madgearu" cu medalie de aur, in calitatea sa de profesor universitar doctor. Georgescu a aratat ca, la productivitatea muncii, Romania are de recuperat decalaje mai mari decat restul statelor din Uniunea Europeana, cu exceptia Bulgariei, respectiv decat Croatia, Cehia, Ungaria sau Polonia, aceasta din urma fiind singura care a continuat procesul de convergenta.

"Trebuie sa evitam situatia Portugaliei. Noi am facut un salt din anul 2000, cand eram la 25% din PIB-ul pe locuitor la paritatea puterii de cumparare fata de media UE, si ne-am dus pana la 54%, salt extraordinar de 30 de puncte procentuale. Cu diferentialul de crestere economica, noi mai repede decat media Uniunii, in sase-sapte ani am atinge acest criteriu. Dar sa nu ajungem, din cauza lipsei unor reforme structurale si a unor investitii de tehnologie, in situatia Portugaliei, care, din 79% grad de convergenta, azi are la fel, de 15 ani sta pe loc. E adevarat, sta la caldura si e mai bine, dar nici asa", a punctat prim-viceguvernatorul BNR.

El a explicat ca industria portugheza a "inghetat", din anul 2005 pana in prezent la 17%, in lipsa unor investitii in ramuri cu valoare bruta ridicata. Oficialul BNR a subliniat ca modelul prin care comertul si administratia publica reprezinta tractiunea cresterii economice nu asigura niciun fel de convergenta reala catre Uniunea Europeana.

"Asta nu poate sa-ti aduca o performanta ca in Germania, care are putin consum intermediar mai mare pentru ca face masini, camioane, trenuri etc", a conchis Georgescu.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri