Managerii companiilor estimeaza pentru perioada noiembrie-ianuarie o crestere moderata a activitatii in sectorul de servicii, o tendinta de scadere a activitatii si numarului de salariati in constructii si o relativa stabilitate a preturilor in toate sectoarele economice, potrivit datelor INS, scrie Mediafax.

In cadrul anchetei de conjunctura din noiembrie, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +36%), in timp ce pentru fabricarea bauturilor tendinta va fi de scadere accentuata (sold conjunctural -41%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Managerii estimeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare.

In activitatea de constructii se va inregistra o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -30%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -28%). Managerii preconizeaza o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -16%), iar preturile vor ramane relativ stabile (sold conjunctural -2%).

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au prevad pentru perioada noiembrie-ianuarie o tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -2%).

Angajatorii prognozeaza o crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +16%), iar volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra o relativa stabilitate (sold conjunctural -4%).

Totodata, managerii companiilor estimeaza o relativa stabilitate a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +1%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra o crestere moderata (sold conjunctural +11%), estimandu-se o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -2%) si a preturilor de vanzare sau de facturare ale prestatiilor (sold conjunctural +1%).

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri