Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut cu 7,4% in primele zece luni, ca serie bruta, in special pe fondul vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun mai mari cu 17,1%, potrivit datelor INS.

Totodata, comertul carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 5,8%, iar vanzarile de produse nealimentare cu 0,9%, potrivit Mediafax.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, afacerile au fost mai mari cu 6,9%, datorita cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (16,3%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (5,7%) si vanzarilor de produse nealimentare (1,1%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In octombrie, comertul cu amanuntul a avut un avans de 0,4% fata de septembrie, pe serie bruta, ca urmare a cresterii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate cu 6,2%.

In schimb, s-au inregistrat scaderi la vanzarile de produse nealimentare (-2,3%) si cele de produse alimentare, bauturi si tutun (-0,3%).Afacerile au crescut cu 0,7% pe serie ajustata.

Citeste si:
URBB lanseaza berea Bucur - bere de bulevard la sticla
URBB lanseaza Bucur - bere de...

Comparativ cu octombrie anul trecut, comertul cu amanuntul a consemnat afaceri mai mari cu 11,1%, dupa ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au avut o crestere cu 23,8%, cele de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate cu 8,6%, iar vanzarile de produse nealimentare cu 3,3%.

Ca serie ajustata, afacerile au fost mai mari tot cu 11,1%, insa cresterile pe ramuri au fost evidentiate distinct. Astfel, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au sporit cu 25,1%, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate cu 11,3%, iar vanzarile de produse nealimentare cu 3,9%.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
INS: Rata somajului in Romania a ajuns la 3,9% in septembrie