Bugetul pentru anul viitor prevede venituri de 231 miliarde lei, cheltuielile 252 miliarde lei, cheltuieli de personal 57 miliarde lei si asistenta sociala 79 miliarde lei, potrivit proiectului aprobat de principiu joi de catre Guvern.

Totodata, Ministerul Apararii va primi 1,7% din PIB (aproximativ 2,8 miliarde euro), o suplimentare cu 0,4% fata de proiectul de buget pe care-l elaborase Guvernul Ponta. Alt minister care va primi o alocare suplimentara, de peste un miliard de euro, este cel al Dezvoltarii. Fondurile suplimentare vor fi folosite pentru reabilitarea a 1.000 de scoli, scrie Mediafax.

Comparativ cu 2015, cheltuielile au fost majorate la Sanatate cu 3,1 miliarde lei, la Educatie cu 9,6% si la cercetare-dezvoltare cu 23%.Investitiile vor reprezenta 5,1% din PIB, comparativ cu 4,7% estimat pentru acest an, adica 37,7 miliarde lei.

Deficitul ESA va fi de 2,95%, iar cresterea economica de 4,1%, astfel ca Produsul Intern Brut estimat pentru 2016 va fi de 746,6 miliarde de lei.

Proiectul bugetului de stat pe 2016 va fi facut public vineri seara, cel tarziu sambata dimineata, a anuntat, joi, dupa sedinta Guvernului, ministrul Finantelor Publice, Anca Dana Dragu, care a prezentat proiectiile macroeconomice care stau la baza alcatuirii bugetului pentru anul viitor.

Citeste si:
Iohannis a promulgat bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale
Bugetul de stat si bugetul...

Documentul va ramane in discutie publica pana saptamana viitoare, iar propunerile de amendare a acestuia vor fi analizate de Guvern si daca este cazul, integrate in forma finala care va fi aprobata in urmatoarea sedinta a Cabinetului Ciolos.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Basescu, despre bugetul pe 2016: E bugetul lui Ponta