Bugetul pentru 2016 prevede venituri totale de 231,12 miliarde lei, in crestere cu 1,6% fata de anul curent, fiind bazat pe o crestere economica de 4,1%, iar PIB-ul este estimat la 746,6 miliarde lei, cu 6% mai mare decat cel preconizat pentru acest an, potrivit proiectului de lege.

Executivul estimeaza pentru anul viitor o crestere a veniturilor nominale cu 1,6%, la 231,12 miliarde lei, proiectia veniturilor bugetului general consolidat realizandu-se pe baza indicatorilor macroeconomici calculati de Comisia Nationala de Prognoza.

Cele mai mari cresteri estimate de venituri, de 8,3%, provin din TVA, care vor totaliza 52,34 miliarde lei, fata de nivelul de 57,06 miliarde lei estimat in acest an, cu o pondere de 22,6% din totalul veniturilor bugetare, potrivit proiectului de lege.

Aceeasi crestere este prevazuta pentru alte venituri fiscale, care vor totaliza 8,99 miliarde lei, cu o pondere de 3,9%, fata de 8,3 miliarde lei in 2015.

Contributiile din asigurari sociale vor urca cu 7,6%, la 61,74 miliarde lei, reprezentand 26,7% din totalul veniturilor.

Veniturile atrase din impozitul pe profit vor fi mai mari cu 5,4%, ajungand la 14,38 miliarde lei (pondere de 6,2%), iar cele din impozitul pe salarii si venit se vor reduce usor, de la 26,22 miliarde lei la 26,2 miliarde lei (pondere de 11,3%).

Impozitele pe taxe si proprietate vor aduce venituri mai mari cu 2,77%, de 5,98 miliarde lei, reprezentand 2,6% din veniturile totale, iar accizele vor contribui cu venituri mai mari cu 5,15%, care vor ajunge la 27,28 miliarde lei (11,8%).

Totodata, sumele primite de la UE vor urca cu 3,1%, la circa 13,16 miliarde lei.

Bugetul pe 2016 a fost proiectat pe baza unui deficit ESA de 2,95% din PIB, corespunzator unui deficit cash de 2,8% din PIB si un deficit structural de 2,73% din PIB.

Guvernul se asteapta la incasari in 2016 peste nivelul programat, intrucat pentru unele masuri au fost estimate incasari moderate, precum cele privind amnistia fiscala. Totodata, preconizeaza venituri bugetare suplimentare din efecte economice de runda a doua.

Executivul estimeaza accelerarea investitiilor private, in special a investitiilor straine directe, dar si cresterea consumului privat peste nivelul prognozat.

De asemenea, se asteapta la o accelerare a ritmului de redresare economica in UE, cu impact asupra cererii externe a Romaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri