Inflatia va cobori de la nivelul actual, de -1,6%, la sub -2% la inceputul anului viitor, urmand sa ajunga la circa 2,5%-3%, cand reducerile de TVA isi vor disipa efectele, astfel ca nu mai exista spatiu pentru relaxarea politicii monetare, ci ar putea fi chiar intarita de la sfarsitul lui 2016.

"Reducerile de taxe sunt foarte agresive in zona de stimulare a consumului, Codul Fiscal este unul dezechilibrat, pentru ca stimuleaza doar consumul si foarte putin investitiile, vedem ca dezechilibrele se contureaza. Cu un consum care creste cu peste 6% si o oferta care creste doar cu circa 3%, fara indoiala ca vom avea anumite dezechilibre, care incep deja sa se vada. Si anume, balanta comerciala se deterioreaza destul de rapid, importurile cresc mult mai repede decat exporturile, de aceea exporturile nete au deja o contributie negativa la cresterea economica", a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, intr-o conferinta, potrivit Mediafax.

El a aratat ca un alt efect posibil il reprezinta presiunile inflationiste, mascate de reducerile TVA. Astfel, de la o inflatie de -1,6% in prezent se va ajunge probabil la sub -2% la inceputul anului viitor, apreciaza Dumitru.

"Odata ce reducerile de TVA isi vor epuiza efectul asupra inflatiei, vom vedea o revenire a inflatiei probabil la 2,5%-3%, care la scara europeana nu este deloc mica", spune presedintele Consiliului Fiscal.

In acest context, Consiliul Fiscal se asteapta ca BNR sa pastreze dobanda de politica monetara la 1,75%, considerand ca nu mai exista spatiu pentru o reducere de politica monetara, avand in vedere ca toti acesti stimuli fiscali vor incepe sa-si arate efectele si se vor vedea dezechilibre care apar in economie.

Citeste si:
Rata anuala a inflatiei a coborat la 3,5% in septembrie
INS: Rata anuala a inflatiei...

"Mai degraba, anul viitor politica monetara va pune in discutie chiar un ciclu de intarire, poate pe finalul anului urmator, inceputul anului 2017. Nu ai cum sa nu ai presiuni inflationiste odata ce salariile cresc foarte repede, consumul creste cu sase si ceva la suta, increderea este foarte puternica, ajustarea se produce atunci cand cererea este mai mare decat oferta", a conchis Dumitru.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Rata anuala a inflatiei a ajuns la un nou minim istoric