Premierul Dacian Ciolos nu exclude majorarea salariului minim, dar este nevoie de o analiza riguroasa, o analiza pe sectoare, care sa tina cont si de disparitatile regionale, a declarat, vineri, dupa discutiile cu confederatiile sindicale, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a spus ca discutiile privind stabilirea salariului minim vor continua dupa un calendar care va fi stabilit pentru urmatoarea perioada, urmand sa fie organizate intalniri pe grupuri de lucru deja constituite, scrie Mediafax.

"Este o initiativa care merita sa continue si aceasta a fost prima concluzie si cea mai importanta a intalnirii. Mesajul premierului a fost clar, ca asteapta sprijin substantial din partea mediului de afacceri, care in urma aplicarii Codului fiscal va beneficia de un plus de peste 10 miliarde de lei care raman in sectorul privat si initiativa de crestere a investitiilor publice merita si are toate motivele sa fie sustinuta de o crestere a initiativelior private si din perspectiva surplusului financiar pe care il primeste", a declarat Suciu.

El a mai spus ca in cadrul intalnirii au fost discutate mai multe lucruri, iar confederatiile sindicale au inteles ca nu se putea lua o decizie acum in privinta salariului minim.

"Sigur ca dansii considera ca pana la sfarsitul anului o decizie de majorare a salariului se justifica. Guvernul nu respinge acest punct de vedere, dar vrea sa faca propria analiza, sa aiba propriile date si sa mearga pe propriile estimari. Deja a fost pus in situatia in care a acceptat decizii ale Parlamentului in ceea ce priveste constructia bugetara fara sa aiba propria initiativa, (...) e adevarat ca unele au fost chiar benefice, dar trebuie sa avem rigoarea si constructia pe date proprii, pentru ca atunci cand decizia va fi luata, pana la finalul anului sau in cursul anului sau cand vom considera ca este necesar, sa se justifice", a mai spus Suciu.

El a mai explicat ca majorarea salariului minim nu este suspendata din cauza efortului bugetar, pentru ca in sistemul bugetar numarul angajatilor cu salariul minim este nesemnificativ.

"Deci din perspectiva bugetului de stat, lucrurile nu se schimba. Chestiunea care vizeaza tine de sectorul privat. Exista ramuri unde un salariu minim in crestere poate fi un handicap, exista zone in tara unde cresterea salariului minim ar putea fi greu incorporata in sectorul privat. Cred ca in Bucuresti salariul minim nu mai este o problema foarte mare, dar exista disparitati regionale si disparitati structurale in economia Romaniei, de care trebuie sa tinem cont. Nu vrem sa ajungem in situatia in care in locul salariului sa se opteze pentru ajutorul social. Nu credem ca asta este o solutie, iar fortarea unei cresteri slariale fara sa tinem cont de aceste disparitati regionale duce la acest risc. Deci o analiza riguroasa, o analiza pe sectoare, tinand cont de datele pe care le considera argument si sindicatele, va fi facuta in perioada urmatoare", a mai aratat purtatorul de cuvant al Guvernului.

El a mai spus ca Guvernul prefera sa aiba o analiza buna decat una rapida si acesta este un principiu de la care nu vrea sa se abata.

"Pana la finalul anului, Guvernul va trebui sa ia o decizie pentru ca asa e legea (...). Asta nu inseamna ca nu se poate schimba decizia pe parcursul anului. Trebuie facuta o analiza pe sectorul privat, in conditiile in care acolo sunt o multime de companii aflate in insolventa, aflate pe pierdere. Din cate stiu, eu nu am vazut o astfel de analiza.

Stiu ca decizia este asteptata de foarte multa lume, dar in acelasi timp o decizie justa pe aceasta situatie este necesara. Primul pas este saptamana viitoare. Pornind de la noile date, o decizie se va lua pana la finalul anului sau se va prelungi discutia si in ianuarie", a adaugat Dan Suciu.

Presedintele Confederatiei Nationale Sindical (CNS) "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, pentru Mediafax, ca in discutiile cu premierul sindicatele au prezentat date pentru a arata ca nu exista justificare pentru ca aceasta crestere, de 12-13 la suta, sa nu fie acordata.

Liderul sindical a mai spus ca o noua intalnire pentru a discuta despre salariul minim va avea loc vinerea viitoare, de la ora 13.00, la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. La discutiile de saptamana viitoare vor participa si confederatii patronale, dar si reprezentanti ai Ministerului de Finante.
Hossu a mai spus ca spera ca aceste discutii sa fie finalizate in timp util pentru ca Guvernul sa poata lua o decizie pana la sfarsitul anului, dar a subliniat ca, indiferent daca se decide majorarea sau inghetarea, Executivul va trebui sa dea o Hotarare de Guvern prin care sa isi asume decizia luata.

Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, intrucat este nevoie de un studiu de impact al acestei cresteri asupra competitivitatii Romaniei si al mediului privat, unde este posibila o migrare spre economia gri sau neagra, a anuntat, in urma cu o saptamana, ministrul Finantelor, Anca Dragu.

In urma acestui anunt, liderii confederatiilor sindicale "Cartel Alfa", BNS, CNSLR Fratia, Meridian si CSDR i-au transmis o scrisoare deschisa lui Dacian Ciolos, in care aratau ca au fost surprinsi de anuntul ministrului Finantelor privind intentia de inghetare a salariului minim garantat in plata de la 1 ianuarie 2016 si i-au solicitat premierului sa convoace de urgenta Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, pe tema bugetului de stat pe anul viitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri