INS a revizuit pozitiv cresterea economica inregistrata anul trecut, cu 0,2 puncte procentuale, de la 2,8% la 3%, iar valoarea estimata a PIB a urcat cu 940 milioane lei, la 667,57 miliarde lei preturi curente, potrivit datelor semidefinitive.

In varianta anterioara, publicata in aprilie, INS a revizuit in scadere cu 0,1 puncte cresterea economica din 2014, de la 2,9% la 2,8%, iar PIB s-a situat la 666,63 miliarde lei preturi curente, cu 0,43% mai putin fata de datele anuntate la inceputul lunii martie. In 2013, economia a consemnat o crestere de 3,5%.

"Comparativ cu varianta provizorie, in varianta semidefinitiva Produsul intern brut nominal estimat pentru anul 2013 s-a majorat cu 0,1%", se arata intr-un comunicat al INS, citat de Mediafax. Potrivit datelor semidefinitite, deflatorul PIB a fost revizuit in scadere cu 0,1 puncte procentuale, de la 1,8% la 1,7%.

Fata de estimarea anterioara, modificari mai importante ale contributiei la cresterea PIB au inregistrat constructiile, de la 0% la +0,2%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu doua puncte procentuale, si intermedierile financiare si asigurarile, de la -0,1% la -0,4%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu -8,5 puncte. Totodata, administratia publica si apararea; asigurarile sociale din sistemul public; invatamantul; sanatatea si asistenta sociala si-au crescut contributia de la 0% la 0,2%, dupa ce volumul de activitate s-a modificat cu +2,1 puncte.

Pe de alta parte, au fost consemnate modificari ale contributiei la cresterea PIB, din punct de vedere al utilizarii, la cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei, de la 2,7% la 2,5%, ca urmare a scaderii volumului sau cu 0,4 puncte, la cheltuiala pentru consumul final al institutiilor fara scop lucrativ in serviciul gospodariilor populatiei, de la 0,1% la -0,2%, ca urmare a reducerii volumului sau cu 41,9 puncte procentuale. De asemenea, cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice si-a redus contributia de la 0,8% la 0,1%, ca urmare a scaderii volumului cu 5 puncte, in timp ce contributia formarii brute de capital fix a urcat de la -0,8% la +0,6%, dupa modificarea volumului +6 puncte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri