BCR / Erste Bank

BCR / Erste Bank

Erste anticipeaza in cazul Romaniei o crestere a PIB de 3,8%. La nivelul Uniunii Europene, revenirea moderata a economiilor este asteaptata sa continue, Erste mizand pe o crestere de 1,5% in 2015 si de 1,8% in urmatorul an. In cazul SUA, economia ar urma sa creasca cu 2,7% in 2016, impulsionata de cresterea consumului.

"Ne-am revizuit in sus estimarea de crestere economica pe 2016, pana la 3,8%, datorita imbunatatirii consumului privat. Anticipam de asemenea o revenire moderata a investitiilor, avand in vedere ca noul Guvern a anuntat recent cheltuieli mai mari cu investitiile in urmatorul an. O crestere chiar mai puternica a Produsului Intern Brut nu este exclusa, insa aceasta va depinde de masurile fiscale exacte pe care Guvernul le va lua", mentioneaza economistii Dumitru Dulgheru si Eugen Sinca, intr-o nota adresata investitorilor.

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank

"Ne asteptam la o crestere economica de 4% in 2016, motorul principal fiind probabil consumul, alimentat de reducerile agresive de TVA (cota medie de TVA pe cosul de consum al populatiei scade conform noului Cod Fiscal cu peste 8 pp, de la circa 22% la sub 14%. Insa, dat fiind nivelul foarte scazut al investitiilor din ultimii ani, o crestere economica de peste 4% pare putin plauzibil sa poata fie sustinuta pe un orizont mai lung de timp. Prin urmare, anticipam o reducere a cresterii economice in 2017 la 3,6%", a declarat pentru WALL-STREET.RO Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffesien Bank.

ING Bank

ING Bank

Economistul sef al ING Bank, Ciprian Dascalu, mizeaza pe o crestere economica de 4,2% din PIB in 2016, dar ia in calcul si riscurile ca agricultura sau atragerea de fonduri europene, mai ales ca incepe un program financiar nou, sa nu performeze conform asteptarilor. Banca olandeza are o prgonoza destul de optimista si pentru 2017, cand PIB ar trebui sa avanseze cu inca 4,1%.

Banca Transilvania

Banca Transilvania

"Ne asteptam la crestere economica in accelerare (ritmuri anuale de 4% in 2015, 5,1% in 2016), prin intermediul motorului cererii interne (investitii productive si consum privat). Consideram ca recenta criza politica nu a influentat economia interna, fiind posibil ca solutia tehnocrata sa contribuie mai decisiv la continuarea reformelor structurale", a spus Andrei Radulescu, economistul sef al Banca Transilvania.

El anticipeaza o crestere a PIB de 5,1% in 2016, una dintre cele mai optimiste din piata.

Dan Armeanu, economist independent

Dan Armeanu, economist independent

Economistul Dan Armeanu considera ca cererea interna, propulsata de majorarile de salarii in sectorul bugetar, dar si de reducerile de taxe, va duce cresterea economica in 2016 spre 4%.

"Consumul va continua ritmul ascendent datorita majorarilor de salarii in sectorul bugetar peste 10% (25% in unitatile sanitare, 15% pentru cadrele didactice si 10% in domeniul public, cu exceptia primelor doua categorii ) si de pensii (5%), precum si de cresterea numarului de salariati (+2,2%), reducerilor de taxe din 2015 si din 2016 (in special reducerea TVA la alimente si cota generala de TVA) si pe fondul nivelului redus al inflatiei", a declarat pentru WALL-STREET.RO Dan Armeanu.

Sursa foto: Sergey Nivens_Shutterstock