Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in ianuarie 4,56 miliarde de lei, in crestere cu 27,5% fata de nivelul de 3,58 miliarde lei din prima luna a acestui an, prima iesire pe piata financiara interna a statului fiind programata pentru data de 4 ianuarie.

Pe langa suma de 4,2 miliarde de lei prevazuta in prospectul de imprumut pentru licitatiile principale, Trezoreria vrea sa atraga si suma de 360 de milioane lei in cadrul licitatiilor suplimentare, in care conditiile de vanzare ale obligatiunilor sunt cele stabilite in cadrul sesiunilor de referinta, scrie Mediafax.

Prima licitatie de anul urmator este programata pentru 4 ianuarie, cand Finantele vor sa atraga 600 milioane lei prin vanzarea de obligatiuni scadente in ianuarie 2018. Sesiunea suplimentara pentru aceasta licitatie este programata in ziua urmatoare si vizeaza suma de 90 milioane lei.

Potrivit prospectului de imprumut publicat de Finante, statul vrea sa vanda in ianuarie certificate de trezorerie in valoare de 1,8 miliarde lei, urmand ca planul de finantare sa fie completat prin redeschiderea unor emisiuni de obligatiuni cu maturitati initiale intre 3 si 15 ani.

"Ministerul Finantelor vrea sa vanda titluri de stat de 4,6 miliarde lei in ianuarie fata de un volum brut de emisiuni de 3,2 miliarde lei pe luna, in medie, in 2015. Titluri de 7 miliarde de lei vor ajunge la maturitate, dar la sfarsitul lunii ianuarie 2016. Totusi, surplusul amplu de lichiditate, pe fondul accelerarii cheltuielilor bugetare din ultimele doua luni din 2015, ar trebui sa ofere o rezerva destul de mare pentru a acomoda cel mai mare volum brut de emisiuni dupa februarie 2015", scriu economistii ING Bank Romania intr-o nota catre analisti si investitori.

Ministerul Finantelor a atras in decembrie de pe piata interna 2,75 miliarde lei prin vanzarea de obligatiuni si titluri de stat, iar totalul pentru acest an a urcat la 38,6 miliarde lei, cu 16% mai putin fata de anul anterior, cand a atras 46 miliarde lei (41,9 miliarde lei si 928,7 miliarde euro).

Pe ansamblul lunii decembrie, Ministerul Finantelor a avut programate imprumuturi de pe piata interna de 3,03 miliarde lei, dupa ce in primele 11 luni ale anului MFP a imprumutat de pe piata interna 35,9 miliarde lei.

La totalul pentru acest an atras de pe piata interna se adauga si fondurile de 2 miliarde euro obtinute de stat la finele lunii octombrie de pe pietele externe, prin vanzarea de obligatiuni in cadrul a doua emisiuni. Statul a vandut titluri pe zece ani in valoare de 1,25 miliarde euro si obligatiuni pe 20 de ani totalizand 750 milioane euro.

Ministerul Finantelor a anuntat la inceputul acestui an ca vrea sa imprumute in 2015 pana la 40 miliarde lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe piata interna, fonduri care urmau sa fie suplimentate cu maximum 3 miliarde euro de pe pietele externe si fonduri atrase de la institutiile financiare internationale. In cea mai mare parte, aceste fonduri au fost necesare pentru a acoperi scadente planificate de 28,1 miliarde lei, din care 24,2 miliarde lei pentru imprumuturile in lei si 3,9 miliarde lei pentru cele in valuta.

Anul trecut, statul a imprumutat de pe piata interna 41,9 miliarde lei, dar si 928,7 milioane euro prin vanzarea de titluri de stat in euro. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri