Angajatii din domeniul inovarii si cercetarii aplicate - cercetatori si cadre didactice universitare - ar putea fi scutiti de plata impozitului pe venit, potrivit unei initiative legislative depuse de un grup de senatori PSD, printre care Mihnea Costoiu si Ecaterina Andronescu.

Initiativa legislativa modifica Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cerand ca din randul contribuabililor scutiti de plata impozitului pe venit sa faca parte si angajatii "care activeaza in domeniul inovarii si cercetarii aplicate'', scrie Mediafax.

Contribuabilii care vor beneficia de prevederile proiectului de lege ''trebuie sa indeplineasca conditiile legale de cercetator sau cadru didactic universitar'', putand fi angajati in institute de cercetare, universitati, centre de cercetare si dezvoltare sau societati comerciale.

Proiectul de act normativ este initiat de un grup de senatori PSD, fiind sustinuta si de parlamentari UNPR, ALDE, UDMR, plus trei liberali. Mai multi dintre semnatarii proiectului de lege sunt cadre didactice universitare - cum ar fi Mihnea Costoiu sau Ecaterina Andronescu.

Proiectul de lege defineste cercetarea aplicata ca ''activitate orientata spre largirea cunostiintelor si spre utilizarea de cunostiinte noi in crearea de noi procese, produse si servicii si in imbunatatirea lor''.

Initiatorii sustin, in expunerea de motive, ca Romania cheltuie pentru cercetare si dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai putin decat media europeana, fiind pe ultimul loc in UE in privinta ponderii cheltuielilor din PIB alocate acestui domeniu.

Semnatarii invoca faptul ca Noul Cod Fiscal scuteste de la plata impozitului pe venit ''persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator'', categorie carora ar trebui sa i se alature cei din cercetare.

''Judecand dupa standardele internationale, dar si dupa nevoile interne, Romania nu are destui cercetatori. Numarul acestora este in scadere in ultimii ani, iar marile companii cu filiale in Romania de arata reticente in privinta dezvoltarii unor centre de cercetare locala si a incadrarii activitatilor specifice ca activitati de cercetare-dezvoltare'', arata expunerea de motive. Initiativa legislativa este menita sa incurajeze cercetarea si inovarea in Romania, sa stimuleze din punct de vedere financiar si sa deschida noi oportunitati in dezvoltarea de noi centre, potrivit sursei citate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri