Renuntarea la cota unica este cel mai mare risc pe care il prezinta alegerile anticipate, urmat de inflatie, instabilitatea leului, adancirea deficitelor fiscale si de cont curent si reducerea investitiilor straine, apreciaza analistii economici, care nu vad insa un moment mai prielnic
Premierul Tariceanu respinge ideea alegerilor anticipate dupa 1 ianuarie 2007 si invoca drept argumente riscurile asupra cresterii economice, asupra actiunilor de pe Bursa si a investitiilor. "in momentul in care am declansa un ciclu electoral, actiunile pe Bursa vor scadea, volumul investitiilor va scadea, iar cresterea economica se va tempera", a declarat Tariceanu la emisiunea "ProVest".

Potrivit analistului economic Matei Paun, scenariul imaginat de premier este plauzibil. "Ar creste gardul de instabilitate ceea ce va duce la o temperare a investitiilor straine, pentru ca, de pilda, s-ar pune in discutie cota unica, iar cota unica a dus la o economie mai agresiva", a precizat Paun. El a afirmat ca si Bursa ar urma sa scada, chiar daca e un indicator mai putin relevant pentru economia romaneasca.

Pe de alta parte, economistii observa ca actuala conjunctura economica este oarecum favorabila organizarii alegerilor anticipate. "Daca cineva vrea sa organizeze alegeri anticipate, un astfel de moment este cel mai potrivit: pe primul semestru am avut crestere economica de 7,4%, inflatia este in scadere, vom intra in Uniunea Europeana. Totul arata foarte bine ", a afirmat citat de NewsIn, Florin Citu, economistul sef al ING Bank.

Insa, spune Citu, organizarea unor alegeri anticipate ar putea adanci dezechilibrul bugetar si de cont curent, insa pe termen scurt am avea parte de crestere economica, dupa cum s-a vazut si in alte tari care s-au confruntat cu asemenea socuri. Cheltuielile publice au potentialul sa determine o majorare a produsului intern brut, dar pe termen scurt, a precizat Citu.

In eventualitatea unor alegeri anticipate, unul din efectele negative secundare ar fi o volatilitate mai mare a cursului de schimb pana la aflarea rezultatului, a mai spus economistul sef al ING Bank Romania. intrebat care va fi efectul asupra Bursei, analistul economic a raspuns: "Bursa nu are o capitalizare prin care poate influenta mersul economiei, dar este loc de crestere".

In opinia directorului de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, este putin probabil sa se produca toate efectele negative amintite de premier. "Investitorii vin dupa forta de munca ieftina, cresterea economica se datoreaza consumului si constructiilor, astfel incat nu cred ca am avea efectele mentionate. Declaratia primului ministru nu e foarte liberala deoarece leaga prea mult economia de politic", a spus Voinea.

Directorul GEA a declarat ca o crestere economica puternica va surveni in trimestrul premergator unor eventuale alegeri anticipate, datorita cresterii consumului guvernamental. "Vom avea insa si un deficit bugetar mai mare, care se va repercuta, probabil si in inflatie. Mai important totusi e rezultatul alegerilor, care ar putea induce o oarecare instabilitate in cazul in care nu vom avea un guvern cu sustinere puternica", a spus Voinea, care a precizat ca Bursa este nereprezentativa pentru economia romaneasca.

Analistul economic Ilie serbanescu a afirmat ca nu se poate trai la nesfarsit in incertitudine politica, iar anticipatele pot rezolva aceasta problema. "Chiar daca economia a capatat o anumita independenta fata de politic, efectele amintite de primul ministru sunt perfect posibile", a spus serbanescu. Analistul economic a precizat ca influentele negative asupra deficitului bugetar sunt putin probabile deoarece cheltuielile publice premergatoare alegerilor necesita o perioada de timp relativ indelungata.

"Pe Bursa se joaca cateva mii de persoane si nu se obtin finantari. Din acest motiv nu cred ca este un barometru al economiei", a comentat serbanescu efectul unor posibile anticipate asupra Bursei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri