Preturile de consum au crescut in decembrie cu 0,11% fata de luna precedenta, astfel ca rata anuala a inflatiei a ajuns la -0,9%, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

Fata de noiembrie, preturile alimentelor au crescut cu 0,24%, tarifele serviciilor au urcat cu 0,4%, in timp ce produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,1% , conform Mediafax. Comparativ cu decembrie 2014, preturile de consum au fost mai mici cu -0,9% masurate prin IPC si cu -0,7% masurate prin IAPC, se arata intr-un comunicat al INS.

Ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu decembrie 2014, este de 37,5%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0 - 2,5% detin o pondere de 33,9%. Totodata, marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% reprezinta 28,6%. Astfel, alimentele s-au ieftinit cu 6,2%, pe cand preturile la produsele nealimentare au crescut cu 1,95%, iar tarifele serviciilor cu 2,4%.

Cel mai mult au scazut preturile la malai, cu 12,7%, si la laptele de vaca, cu 11,7%. In schimb, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 20,3%, dar si legumele si conservele de legume, cu 7,6%. "Preturile de consum in ultimele 12 luni (ianuarie 2015 - decembrie 2015) fata de precedentele 12 luni (ianuarie 2014 - decembrie 2014), masurate pe baza IPC, au scazut cu -0,6%. Determinata pe baza IAPC, scaderea este de -0,4%", se precizeaza in comunicat.

Anul trecut, alimentele au avut preturi mai mici cu 3,8% fata de 2014, pe cand serviciile s-au scumpit cu 2,04%, iar produsele nealimentare cu 0,93%. BNR a revizuit in noiembrie prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,7% pentru finele acestui an, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de estimarea din august, si la 1,1% pentru sfarsitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale in crestere.

Banca centrala anticipeaza ca rata anuala a inflatiei se va mentine la valori negative pana in mai 2016, urmand sa revina ulterior in teritoriu pozitiv, dar va ramane inferioara, pana la sfarsitul anului, limitei de jos a intervalului din jurul tintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.

Rata anuala a inflatiei este estimata a reintra in interiorul intervalului in 2017.

Sursa foto: Gustavo Frazao / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri