Sursa foto cover: conejota/shutterstock

Ministerul Economiei

Ministerul Economiei

Una dintre prioritatile pe 2016 a Ministerului Economiei este dezvoltarea unui proiect/organism/fond de investitii in parteneriat public-privat care sa capitalizeze potentialul romanilor din afara granitelor astfel incat acestia sa devina agenti economici sau investitori pe plan local

Alte prioritati pe 2016 ale Ministerului Economiei, inclusiv pentru IMM-uri, sunt:

  • Identificarea unor sectoare de business prioritare pentru finantarea initiativelor antreprenoriale: industrii creative (inovatie, IT&C), turism, agricultura si cercetare-dezvoltare;
  • Reorganizare/eficientizare a activitatilor de promovare a relatiilor comerciale, atragere investitii straine si sustinerea Ian/2016 Oct/2016 investitiilor romanesti in strainatate. Evaluarea si redistribuirea resurselor umane si materiale in functie de prioritatile economico-comerciale nationale.
  • Clarificarea mecanismelor de elaborare, coordonare si punere in aplicare a politicilor in domeniul antreprenoriatului si IMM-urilor (pana in iunie 2016)
  • Stimularea aparitiei si dezvoltarii fondurilor de Venture Capital (pana in septembrie 2016 – o exprimare vaga, va fi interesant de vazut CE ANUME se va intampla, practic, pana la acea data – n.r.)
  • Instituirea mediatorului de credite pentru IMM-uri care sa asigure realizarea a 3 scopuri: cresterea creditarii IMM-urilor, oferirea de solutii intreprinderilor, in special sectorului IMM, pentru a obtine finantari de la banci si sesizarea Guvernului in cazul aparitiei unor probleme nerezolvate majore.
  • Elaborarea strategiei de marketing a Romaniei, pe principalele forme de turism, destinatii macroregionale
  • Identificarea si atragerea de surse de finantare a turismului
  • Finalizarea si promovarea spre adoptare a proiectului Legii Turismului

Afla aici mai multe.

Ministerul de Finante

Ministerul de Finante

Ministerul de Finante, condus de Anca Dragu, si-a publicat prioritatile strategice, o lista de obiective in mare parte generale, pe care majoritatea cabinetelor le bifau fara sa faca pasi concreti in acest sens. Si in 2016, regasim ca prioritati implementarea sistemelor de plata online cu cardul a impozitelor, amenzilor si taxelor, dar si eterna dorinta de reducere a birocratiei. Guvernul Ciolos isi propune totusi sa construiasca un spital in parteneriat public privat si sa lanseze programul Fermierul.

Prioritatile strategice ale Ministerului de Finante
Simplificarea platii impozitelor si taxelor, dar si imbunatatirea interactiunii cu contribuabilul
Eficientizarea si transparentizarea cheltuielilor publice. Eliminarea risipei
Eficientizarea investitiilor publice prin prioritizare si bugetare multi-anuala
Cresterea veniturilor la buget prin ameliorarea colectarii taxelor si impozitelor
Eficientizarea si intensificarea suportului acordat economiei prin mecanisme de creditare si garantare

Citeste mai multe aici

Sursa foto: Mediafax Foto

Ministerul Energiei

Ministerul Energiei

Ministerul Energiei si-a propus ca in acest an sa lanseze, „cat mai rapid”, programele operationale confinante cu bani bani europeni, in valoare de 313 milioane de euro. Institutia va continua sa pregateasca procesele de privatizare ale Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producator de energie pe baza de carbune din Romania, si a Hidroelectrica, compania care asigura cea mai mare parte a electricitatii la nivel national si care se afla inca in insolventa.

Un alt obiectiv este profesionalizarea si depolitizarea managementului companiilor de stat din energie, obiectiv pentru care si-a bugetat fonduri de 4,3 milioane de lei. Aceste doua obiective sunt, de altfel, singurele care au si un buget, celelalte planuri ale ministerului pentru acest an neavind fonduri alocate.

Planurile Ministerului Energiei nu trec insa de 2016, institutia mentionand doar momentul inceperii unor proiecte, dar nu si al finalizarii acestora.

Vezi aici planurile complete.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Ministerul Muncii

Ministerul Muncii

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice are, printre prioritatile anului in curs, cresterea ratei de ocupare a romanilor apti de munca, reducerea saraciei si protectia lucratorilor migranti.

Astfel, cele trei prioritati principale ale Ministerului Muncii in 2016 sunt:

Cresterea ratei de ocupare a fortei de munca;
Aplicarea strategiei nationale privind incluziunea sociala si reducerea saraciei;
Asigurarea asistentei si protectiei lucratorilor migranti.
Tot in 2016, printre altele, ministerul de resort vrea sa isi perfectioneze si sa isi eficientizeze activitatea si sa modifice legislatia in ceea ce priveste munca, protectia sociala si salarizarea.

In plus, in acest an, intre prioritatile Ministerului Muncii se numara modificarea legislatiei privind protectia copilului si combaterea volentei domestice.

Ministerul Comunicatiilor si Pentru Societate Informationala

Ministerul Comunicatiilor si Pentru Societate Informationala

Ministerul Comunicatiilor si Pentru Societate Informationala (MCSI) are, printre prioritatile anului curent, construirea unei infrastructuri nationale de broadband in zonele defavorizate (Ro-NET), sau imbunatatirea serviciului Ghiseul.ro.

In general, proiectele pe 2016 sunt destul de vagi, neoferind, punctual, informatii foarte clare privind ce anume va face institutia.

Printre angajamentele MCSI pe anul in curs se numara:

Imbunatatirea www.ghiseul.ro – Sistemul National Electronic de Plata a taxelor si impozitelor cu cardul bancar (SNEP) - extinderea functionalitatilor prin diversificarea modalitatilor de plata si cresterea numarului de utilizatori.
Asigurarea cadrului legislativ in vederea reducerii costurilor de realizare a retelelor de comunicatii in banda larga.
Intarirea guvernantei corporative si identificarea celor mai bune optiuni de privatizare pentru Telekom Romania Communications SA. – cu alte cuvinte, saga privatizarii fostei Romtelecom continua si anul acesta.
Analiza achizitiilor de sisteme si echipamente IT la nivelul administratiei publice centrale realizate in ultimii 5 ani.

Vezi aici articolul complet

Sursa foto: Shutterstock

Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Fondurilor Europene

Proiectele creionate de catre Ministerul Fondurilor Europene pe 2016 sunt destul de sintetice, fara informatii detaliate cu privire la pasii pentru ministerul ii vizeaza pentru a implementa aceste proiecte. Intr-un comunicat de presa remis de catre Ministerul Fondurilor Europene, in ultima luna a anului trecut, se mentiona ca "pentru a gestiona fondurile europene nerambursabile, in primul semestru din 2016, Ministerul va finaliza toti pasii necesari procesului de acreditare pentru autoritatile implicate in sistemul de gestionare al fondurilor ESI 2014-2020".

Printre angajamentele asumate ca prioritati strategice de catre Ministerul Fondurilor Europene pe anul in curs se numara:

Indeplinirea conditionalitatilor Ex-Ante pentru atragerea Fondurilor Europene in perioada de programare 2014 - 2020;
Transparenta totala a implementarii Programelor si Proiectelor Europene;
Sprijinirea Beneficiarilor de Proiecte finantate prin Fonduri Europene;
Accelerarea implementarii programelor FESI 2014-2020.

Citeste mai multe aici.

Sursa foto: Shutterstock

Ministerului Transporturilor

Ministerului Transporturilor

Planuri mari sau doar apa de ploaie? Asta este intrebarea dupa ce am analizat cu atentie planurile Ministerului Transporturilor pe infrastructura feroviara si in ceea ce priveste transportul subteran cu metroul din Bucuresti, asta in conditiile in care suntem cu mult in urma unor tari dezvoltate cand vine vorba de alternativa de transport in tara, dar si in Capitala.

Ministerul Transporturilor vrea ca in acest an sa elaboreze Planurile de Reorganizare Institutionala in vederea imbunatatirii capacitatii de Implementare a proiectelor de Infrastructura Rutiera - autostrazi si drumuri expres (CNADNR), de Infrastructura Feroviara (CFR Infrastructura), de Infrastructura de Metrou (METROREX) si de Infrastructura Navala (APMC - Port Constanta). Afla aici mai multe despre prioritatile ministerului pentru infrastructura feroviata si transportul subteran.

Proiectele de infrastructura rutiera, autostrazi si drumuri expres, de care trebuie sa se ocupe CNADNR in 2016 sunt demararea implementarii autostrazilor Pitesti - Sibiu, Comarnic - Brasov, autostrada Transilvania (Bors - Suplacu de Barcau si Nadaselu), precum si autostraziie Ploiesti - Pascani si Tg Mures - Iasi.

Vezi aici obiectivele strategice ale Romaniei de pe reteaua transeuropeana TEN-T Centrala (ian-oct 2016)

Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice

Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice

Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a fixat o serie de prioritati pentru anul in curs, intre care se numara asigurarea transparentei in sistem, extinderea implementarii sistemului dual si internationalizarea invatamantului dual.

Astfel, prioritatile strategice ale ministerului in 2016 sunt:

asigurarea transparentei in educatie si cercetare;
reglementarea si implementarea la scara nationala a invatamantului profesional dual;
imbunatatirea tranzitiei de la invatamantul secundar superior la cel tertiar;
implementarea Strategiei de Cercetare Dezvoltare si Inovare (2014-2020) pentru specializare inteligenta;
internationalizarea invatamantului superior;


Citeste mai mult

Sursa foto: wavebreakmedia, Shutterstock

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor isi propune sa cheltuie 35 milioane lei in acest an pentru dezvoltarea retelei nationale de monitorizare a calitatii aerului. Un alt obiectiv este dezvoltarea sistemului de monitorizare a taierilor ilegale de padure, pentru care estimeaza costuri de aproape 2 milioane lei.

Totodata, ministerul si-a propus sa promoveze o noua grila de salarizare a angajatilor. Acestia ar urma sa fie platiti in functie de competenta si performanta, dar deocamdata Ministerul nu a identificat si sursa de finantare.

Citeste aici ce mai vrea sa faca Ministerului Mediului in 2016.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro