Vremea neobisnuit de calda si cresterea productiei de petrol vor face ca oferta din piata sa depaseasca cererea cel putin pana la sfarsitul acestui an, se arata in raportul lunar al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), publicat marti, transmite Reuters.

In trimestrul patru din 2015, temperaturile ridicate au limitat cresterea cererii de petrol la nivel global la cel mai redus ritm din ultimul an, de 1 milion de barili pe zi, fata de un maxim al ultimilor cinci ani, de 2,1 milioane de barili pe zi, in trimestrul al treilea , conform Mediafax.

AIE a mentinut estimarea referitoare la cresterea cererii globale de petrol in 2016 la nivelul din raportul precedent, de 1,2 milioane de barili de petrol pe zi.

Contractele futures pentru petrolul Brent au coborat sub 30 de dolari pe baril, dupa ce OPEC a anuntat in decembrie ca nu va reduce productia pentru a contracara declinul cotatiilor.

"Am ajuns la concluzia ca piata petrolului are perspectiva ca pentru al treilea an consecutiv oferta sa depaseasca cererea cu 1 milion de barili pe zi. Vor exista presiuni enorme asupra capacitatii sistemului petrolier de a absorbi eficient acest excedent", se arata in raport.

Pe fondul incetinirii economiei mondiale, AIE a redus estimarea referitoare la cererea pentru petrolul OPEC cu 300.000 de barili pe zi, la 31,7 milioane de barili pe zi.

Iranul a anuntat ca va creste initial productia de petrol cu 500.000 de barili pe zi, ca urmare a ridicarii sanctiunilor internationale, dar AIE considera ca majorarea va fi mai modesta, de 300.000 de barili pe zi, pana la sfarsitul primului trimestru al acestui an.

AIE a mentinut totodata estimarea unui declin de circa 600.000 de barili pe zi in cazul productiei de petrol din afara OPEC, despre care considera ca a fost surprinzator de rezistenta la prabusirea cotatiilor petrolului

Sursa foto: Thaiview / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si