Plasamentele in gaze, petrol si cafea ar putea da cele mai bune randamente in 2016, arata „pariurile“ de pe pietele la termenCotatiile cu scadenta in decembrie, afisate pe pietele internationale, preconizeaza cresteri confortabile pentru gaze si petrol, in timp ce aurul si argintul ar putea ramane la nivelurile de acum.

In contractele internationale tip „futures“ de pe pietele la termen, investitorii anticipeaza pentru sfarsitul acestui an scumpiri la gaze, titei si cafea si stagnarea cotatiilor la aur, argint si actiunile Petrom. In Romania, cursul euro si al dolarului va fi dinamic, tinzand spre 4,6, respectiv 4,2 lei, insa cotatiile actiunilor la „vedetele“ pietei noastre de capital ar putea avea un plus mai mic de 1%, reiese din afisarile Bursei Monetar-Financiare Sibex din Sibiu , conform Adevarul.

Pe aceste piete, numite generic „futures“, comerciantii isi negociaza preturile anticipate pentru momentul unei scadente viitoare, astfel incat la data livrarii sa fie protejati de riscurile inerente tranzactiilor de lunga durata. Spre exemplu, partenerii stabilesc un curs pentru o anumita valuta la o data prestabilita, urmand ca in acea zi (scadenta) sa se faca plata la cursul prestabilit, indiferent de cursul la care s-a ajuns efectiv in acel moment. In cazul euro, pe piata Futures a Bursei de la Sibiu avem o cotatie de 4,53 lei la zi (in ianuarie 2016) si de 4,61 lei in decembrie.

Pentru dolarul american, cotatia la zi este de 4,15 lei, iar cea anticipata pentru decembrie este de 4,24 lei. La fel, preturile diverselor marfuri cu o anumita importanta au cotatii anticipative care contureaza cum vor evolua pana la sfarsitul acestui an afacerile din acele sectoare de activitate.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: Maryna Pleshkun / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri