Incercarile statului de a vinde pachete minoritare de actiuni la mai multe firme se lovesc de refuzul conducerii acestora, spune AAAS. Una dintre explicatii este complexitatea legislatiei. In aceste conditii, insitutia, fosta AVAS, nu poate sa isi vanda pachetele minoritare de actiuni la peste 300 de firme.

“Conducerile societatilor refuza sa intocmeasca documentatia de privatizare, in cazul pachetelor minoritare detinute de autoritate, motivand complexitatea ei prin faptul ca legislatia privatizarii in vigoare nu contine prevederi privind simplificarea acesteia”, a precizat AAAS, la solicitarea wall-street.ro.

In intervalul 1992-2014, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fostul AVAS, a vandut actiuni la aproape 7.500 de firme. La sfarsitul anului 2014, in portofoliul AAAS se aflau 609 societati, cu un capital social de 5,8 miliarde de lei, din care institutia detinea 1,1 miliarde de lei. Dintre acestea, 308 erau privatizabile, iar celelalte erau in lichidare sau dizolvare.

AAAS a vandut in 2014 actiuni la noua firme, operatiuni din care a incasat 4,6 milioane de lei. Anul trecut, Autoritatea a reusit sa vanda pachete minoritare de actiuni doar la trei firme, respectiv Albacarn Alba Iulia, Servagromec Dambovita si Agromec Somcuta Satu Mare. Institutia nu a precizat cati bani a incasat din aceste vanzari.

Pentru 2016, AAAS si-a propus sa vanda 19 pachete minoritare de actiuni, a caror valoare nominala depsasete 7,5 milioane de lei.

Citeste si:
Taxele de mediu pot fi un stimulent pentru reducerea poluarii
Taxele de mediu pot fi un...

AAAS spune ca veniturile din privatizare realizate anul trecut si cele prognozate pentru 2016 au avut in vedere, printre altele, faptul ca portofoliul de firme privatizabile este format preponderent din pachete mici de actiuni. O alta explicatie avansata de AAAS este interesul scazut al investitorilor.

Totodata, tolba de firme in care AAAS are “pachete de actiuni libere de sarcini” devine tot mai goala, avand in vedere ca diversi creditori instituie popriri pe conturile acelor societati.

Un alt motiv pentru care AAAS nu poate scoate la vanzare actiuni la mai multe societati este ca exista revendicari de active aflate in proprietatea acestora, ceea ce face ca vanzarea sa fie lovita de nulitate pana la solutionarea definitiva a acestor diferende.

Citeste si:
Cati bani primesti de la stat daca angajezi o persoana cu handicap
Angajatii cu handicap, o...

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Oltchim se retrage de pe Bursa dupa intrarea in faliment