Introducerea cotei unice de impozitare de 16 % a dus la cresterea veniturilor bugetare si a investitiilor straine in Romania, a declarat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu.
"Doresc sa pun capat speculatiilor de genul: gaura din buget lasata de cota unica. Nu exista o gaura in buget. Mai mul, incasarile au crescut simtitor. La fel si investitiile straine directe", a explicat Bodu.

In primele opt luni ale anului in curs veniturile la buget au crescut cu 15,2 la suta in termeni reali, comparativ cu 7 % in 2005. Anul trecut investitiile de tip greenfield in Romania au crescut cu circa un miliard de euro fata de anul precedent.

Sebastian Bodu s-a declarat multumit de activitatea ANAF de pana in prezent, cu toate ca, spune el, au existat si unele esecuri.

De asemenea, introducerea taxei pe viciu a condus la creșterea contrabandei cu țigări și a evaziunii fiscale, a declarat președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sebastian Bodu, citat de Rompres.

El a spus că nu se știe încă cu exactitate procentul cu care a crescut contrabanda, însă în câteva zile va putea prezenta cifre oficiale.

"Nivelul scăzut al colectării accizelor se datorează evaziunii fiscale în domeniu", a precizat Bodu, care s-a arătat nemulțumit de introducerea taxei pe viciu.

Statisticile oficiale arată că veniturile din accize au crescut cu numai 5,9 la sută în primele nouă luni ale anului, în comparație cu celelalte venituri la buget.

Bodu consideră că punerea în aplicare a programelor de evaziune fiscală ar putea duce la o creștere a veniturilor din accize.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si