Consiliul Concurentei este decis sa nu ii ierte pe vanzatorii politelor RCA, si are suspiciuni ca firmele de profil au facut schimburi de informatii. In luna noiembrie a anului trecut, Concurenta a aratat ca gradul de cuprindere in asigurarea RCA, calculat ca procent al vehiculelor asigurate in totalul vehiculelor inmatriculate, era de doar 72,5% la finele primului semestru din acest an.

Autoritatea de Concurenta apreciaza ca va finliza o ancheta pe piata de RCA pana la sfarsitul acestui an.

“Pe zona de RCA, exista suspiciuni de schimburi de informatii intre companii. In cel mai bun caz, vom termina ancheta pe aceasta piata la sfarsitul anului curent, dar nu vom accepta angajamente de genul «nu ne amendati, ca nu mai facem»”, a declarant luni Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, intr-o conferinta de presa.

In luna noiembrie a anului trecut, Concurenta a aratat ca gradul de cuprindere in asigurarea RCA, calculat ca procent al vehiculelor asigurate in totalul vehiculelor inmatriculate, era de doar 72,5% la finele primului semestru din acest an.

Potrivit normelor in vigoare, asigurarea de raspundere civila pentru autovehicule este obligatorie pentru toate tipurile de autovehicule supuse inmatricularii sau inregistrarii.

Drept urmare, Consiliul Concurentei a recomandat Autoritati de Supraveghere Financiara (ASF) sa analizeze oportunitatea schimbarii modalitatii curente de emitere a politelor RCA, dar si intensifica controalele politistilor in trafic, in vederea descurajarii conducerii de vehicule neasigurate RCA. De asemenea, autoritatea pentru Concurenta a precizat, anul trecut, ca o solutie ar fi intensificarea controalelor Politiei Rutiere in trafic.

Cel mai redus procentaj de autovehicule asigurate in totalul celor inmatriculate, de sub 68%, este inregistrat in noua judete din sudul si sud-estul tarii, respectiv, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea si Galati.

Cele mai ridicate rate, de peste 74%, sunt consemnate in alte noua judete, in principal din centrul si nord-vestul tarii. Cele noua judete sunt Botosani, Maramures, Salaj, Bihor, Cluj, Alba, Sibiu, Mures si Harghita.

In zona Bucuresti-Ilfov se inregistreaza, la fel ca in alte sase judete, rate de cuprindere in asigurare a RCA de 72-74%. De asemenea, in zece dintre judete este consemnat un procentaj de 70-72%, iar in alte sase un nivel de 68-70%.

Presedintele (ASF), Misu Negritoiu, declara ca la finele lunii decembrie a anului trecut a circulat un "protocol", la o intalnire intre ASF si asiguratori, cu privire la limitarea majorarilor de tarife RCA cu maxim 50%, odata cu 1 ianuarie 2016, comparativ cu nivelul de la 30 iunie 2015. Negritoiu a catalogat acest acord drept "asumat «tacit» de catre asiguratori".

Acel protocol a aparut la presiunea asociatilor de transportatori rutieri. RCA-ul a fost tot tmpul neprofitabil pentru asiguratorii din Romania, dar a reprezentat un instrument extrem de eficace, cu pierderi asumate, in goana dupa cota de piata a catorva companii.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri