Uniunea Europeana ar putea pierde 3,5 milioane de locuri de munca intr-un interval de 3-5 ani, in cazul in care China va primi statutul de economie de piata. Potrivit CEO-ului producatorului de otel ArcelorMittal Galati, Bruno Ribo, efectele se vor vedea nu doar in industria otelului, ci si in cele ale ceramicii, aluminiului, hartiei, sticlei, pieselor auto, produselor chimice si industriilor tehnologiilor de mediu.

Mai mult, PIB-ul UE va pierde, in acelasi interval de timp, 2% din valoare.

“Aceasta deoarece Europa si-ar pierde abilitatea de a stabili masuri anti-dumping pentru importurile din China, la preturi neconcurentiale, care ar putea afecta competitivitatea sectorului de productie industriala din UE si submina economiile inca fragile din Europa”, a declarat Ribo pentru wall-street.ro.

Potrivit lui Ribo, care citeaza un studio realizat de Robert E. Scott, economist sef si director de cercetare a politicilor comerciale si de productie din cadrul Institutului de Politici Economice, UE trebuie sa foloseasca instrumente de protectie comerciala pentru a asigura conditii de concurenta echitabile.

Importurile de otel cresc foarte repede, iar preturile “neloiale” ale produselor chinezesti au un efect puternic asupra volumului si preturilor din industria siderurgica europeana. Cresterea modesta a consumului de otel al UE este acoperita de importurile din tari terte. De exemplu, exporturile de otel din China catre Europa au fost de 3,5 milioane de tone in 2013, iar in 2014 au urcat la 4,9 milioane de tone. Estimarile pentru 2015 indica un volum de 6,5 milioane de tone, de peste trei ori mai mari fata de productia Romaniei, de exemplu.

“Pretul intern si cel de export din China nu este sustenabil si importurile in UE inrautatesc situatia pentru producatorii europeni”, adauga Ribo.

Potrivit datelor pe pe bursa metalelor din Londra, pretul otelului era ieri de 220 dolari pe tona, de peste doua ori mai mic fata de ianuarie 2015. Minimul de pret atins anul trecut a fost de 100 dolari pe tona, in lunile iulie si august. Comparativ, in 2008, o tona de otel se vindea cu 1.200 dolari.

Prea mult otel pentru o lume atat de mica

La nivelul global se inregistreaza de o supracapacitate de productie a otelului de cel putin 500 de milioane de tone, cu peste 300 de milioane de tone doar in China. Exporturile de otel ieftin ale Chinei duc la scaderea preturilor, ceea ce nemultumeste producatorii europeni.

ArcelorMittal Galati are 6.400 de salariati si este cel mai mare producator de otel din Romania, cu o volum estimat pentru anul trecut de 2 milioane de tone. Combinatul galatean exporta circa 70% din productie. La nivel national, productia aferenta anului trecut era prognozata sa urce cu peste 4%, la 3,1 milioane de tone, dupa trei ani consecutivi de scadere.

Chiar daca perspectivele pentru cererea de otel raman pozitive, importurile sunt prognozate sa se mentina la un nivel ridicat. Prin urmare, presiunea preturilor este de asteptat sa continue in 2016, ceea ce va face dificil pentru producatorii de otel din Europa sa beneficieze de procesul de redresare a cererii, care este in curs de desfasurare, adauga Ribo.

Totusi, o serie de masuri pentru protejarea industriei indigene de otel au fost luate deja, respectiv scutirea marilor consumatori de energie, asa cum sunt combinatele siderurgice, de la plata unei parti din certificatele verzi. Printre beneficiarii acestei scheme de sprijin se numara si ArcelorMittal Galati.

Sursa foto: ArcelorMittal Galati

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri