Pretul benzinei a scazut cu numai 5,4% in Europa in ultimul an, desi cotatia barilului de titei a cunoscut un declin de 46%. Petrolistii obtin acum carburanti de 142 de dolari dintr-un baril de 30-35 de dolari. In Romania, benzina s-a ieftinit cu doar 3,74% in ultimele 12 luni, iar in Polonia scaderea a fost de 18%.

In timp ce pretul petrolului a scazut cu 46% in ultimul an, pana la niveluri de 30-35 de dolari pe baril, cele mai mici din ultimii 12 ani, preturile la pompa se incapataneaza sa nu scada. Petrolistii dau vina pe stat pentru taxele mari incluse in pretul carburantilor, in vreme ce autoritatile se bucura deoarece, in cazul unor scaderi foarte accentuate, ar incasa mai putini bani la buget din TVA si accize. Un baril de titei are 159 de litri , conform Adevarul.

In mod normal, dintr-un baril de petrol se obtin intre 80 si 90 de litri de benzina. De asemenea, din acelasi baril se mai obtin si circa 40-45 de litri de motorina. In fine, pe langa acestea mai ies din instalatiile de rafinare si alte produse secundare, precum gaz petrolier lichefiat (GPL), mici cantitati de kerosen, dar si uleiuri pentru motor. Aceste date pot varia de la rafinarie la rafinarie, dar si in functie de tipul titeiului folosit.

In medie, dintr-un singur baril de petrol se obtin 115-120 de litri de benzina si motorina. La un pret mediu de vanzare de 1,12 euro pe litru, rezulta ca petrolistii si statul fac 131 de euro sau 142 de dolari. Mai exact, dintr-un baril de titei de 30 de dolari se scot de peste patru ori mai multi bani, marja fiind de 475%. Aceasta marja, este si ea, la randul ei, cu 150% mai mare decat in urma cu un an, caci in luna ianuarie 2015 pretul mediu al barilului de petrol era de 46 de dolari.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: INSAGO / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri