Firma de consultanta PwC recomanda companiilor de petrol si gaze sa isi revizuiasca strategia, sa continue productia si sa inoveze, pentru a ajunge la o “noua normalitate”. Industria de petrol si gaze trece prin una dintre cele mai volatile perioade din istoria sectorului si, chiar daca “epoca petrolului” nu este nici pe departe pe sfarsite, se pare ca fundamentele pietei sunt date peste cap.

Industria de petrol si gaze trece prin una dintre cele mai volatile perioade din istoria sectorului si, chiar daca “epoca petrolului” nu este nici pe departe pe sfarsite, se pare ca fundamentele pietei sunt date peste cap. Cauzele care au condus la acest dezechilibru sunt preturile scazute ale petrolului, productia excedentara si cresterea competitiei pe piata si sunt dublate de o perceptie din ce in ce mai raspandita conform careia industria functioneaza intr-o lume in care utilizarea hidrocarburilor ce produc gaze cu efect de sera va fi tot mai limitata, se arata intr-un raport al PwC.

”Pe masura ce intram in al doilea an de preturi scazute ale petrolului, fiecare operator din industrie se va confrunta cu situatii complexe. In definitiv, masurile pe care le iau acum vor fi decisive pentru trasarea viitorului industriei pentru urmatorii zece ani”, considera Andreea Mitirita, director de consultanta fiscal in PwC Romania. Ea este si liderul echipei de servicii fiscale pentru sectorul energetic, minier si de utilitati.

In primul rand, companiile din industrie trebuie sa isi revizuirea strategia pentru a identifica punctele forte si zonele cu potential de crestere. “Prea multe companii care aveau ca obiect de activitate explorarile de titei si gaze s-au reorientat spre productie, insa au descoperit ulterior ca amploarea acestor operatiuni, precum si capitalul si competentele necesare pentru desfasurarea acestora, consumau toate resursele companiei si afectau calitatea tuturor activitatilor intreprinse”, se spune in raport.

A doua masura pe care o sugereaza PwC este continuarea productiei si indreptarea investiilor catre programe care sa le faciliteze productia competitiva de titei cu emisii cat mai reduse de dioxid de carbon.

“Oricat de apasatoare devine situatia si chiar daca este tentanta aceasta solutie de intrerupere a productiei, ar fi de preferat evitarea taierilor arbitrare de costuri – acestea pot afecta agilitatea companiei, lasand-o vulnerabila in fata evolutiei pietei”, conform sursei citate.

In al treilea rand, tehnologia este “vitala”, iar companiile de petrol si gaze trebuie sa se foloseasca de noile tehnologii disponibile pentru a inova, pentru a minimiza costurile si chiar si pentru a adapta echipamentele existente la rafinarea si productia de energie regenerabila, ceea ce i-ar ajuta sa atinga obiectivele de mediu.

„Cererea de aplicatii digitale pentru gestionarea campurilor petrolifere continua sa creasca, permitand operatorilor sa conecteze si sa monitorizeze de la distanta mai multe platforme marine, dintr-un singur centru aflat pe tarm”, potrivit PwC.

Sursa foto: PwC

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri