Transelectrica se chinuie de 10 ani sa construiasca o noua linie de export de energie catre Ungaria, dar se impotmoleste in citiva metri patrati de proprietate privata. Compania de stat trebuie sa convinga proprietarii terenurilor pe care ar urma sa construiasca stalpii sa isi vanda acele proprietati sau parti din ele.

Compania de stat are nevoie de suprafete cuprinse intre 45 si 180 de metri patrati pentru a ridica un stalp metalic care sa sustina cablurile electrice de transport al electricitatii. Pentru asta, compania trebuie sa convinga proprietarii terenurilor pe care ar urma sa construiasca stalpii sa isi vanda acele proprietati sau parti din ele. Problema este ca proprietarii au cerut „preturi nesimtite”, asa cum declara un fost reprezentant al conducerii Transelectrica, pe cand compania de stat poate sa ofere, legal, o suma mult mai mica.

„Pretentiile proprietarilor sunt de 300 de ori mai mari decat nivelul aprobat de Consiliul de Administratie al companiei. Am putea vorbi, in medie, de cateva zecii de mii de euro pentru fiecare teren”, spune un director din companie care a preferat sa isi pastreze anonimatul.

Solicitati sa ofere detalii in privinta proceselor deschise de companie impotriva proprietarilor de terenuri, representantii Transelectrica au aratat doar ca despagubirile oferite de companie au fost stabilite de un evaluator autorizat in anul 2006 si aprobate in Consiliul de Administratie.

„Valoarea totala a despagubirilor solicitate de catre proprietari este cu mult mai mare fata de suma stabilita de evaluatorul autorizat. In prezent, sunt pe rol cinci procese intre Transelectrica si proprietari”, potrivit datelor companiei de stat.

Ce ar avea de castigat Transelectrica?

Ungaria este, pe langa Bulgaria si Serbia, principalul beneficiar al energiei electrice exportate de Romania. Construind o noua linie electrica catre Ungaria, pe ruta Oradea-Nadab, Transelectrica ar putea dubla o linie deja existenta si astfel capacitatea de export de electricitate ar creste cu 100 MW, respectiv cu 200 MW cea de import.

Un alt beneficiu ar fi cresterea nivelului de siguranta in functionare in zonele deficitare ale sistemului energetic national in nordul si nord-vestul tarii. In aceste zone exista putine capacitati de producere a energiei electrice si care functioneaza sporadic, depinzand de resusele de gaz metan, de resursele de apa sau de regimul de termoficare din sezonul rece.

Cele mai multe unitati de generare a electricitatii sunt concentrate in sudul Romaniei, din Oltenia pana in Dobrogea, unde unde sunt ridicate si cele mai multe parcuri eoliene din tara. Totusi, reprezentantii Transelectrica spun ca procesele cu proprietarii sunt in derulare in justitie, dar compania de stat analizeaza si „solutii alternative de finalizare a proiectului”.

Sursa foto: chungking / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri