Potrivit datelor centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), totalul capitalului strain retras din Romania in lunile ianuarie si februarie 2005 este de aproape patru ori mai mare decat cel subscris in firme nou-infiintate. Capitalul investit abia depaseste nivelul de 7,4 milioane de euro, in timp ce capitalul social al firmelor radiate din Registrul Comertului insumeaza peste 26,4 milioane euro. In aceasta perioada, la Registrul Comertului au fost inmatriculate 1.713 companii noi cu participare straina la capitalul social si au fost radiate 201 firme straine. Atitudinea investitorilor straini fata de Romania iese in evidenta si prin faptul ca, potrivit datelor ONRC, peste 50% din firmele mixte au drept principal obiect de activitate comertul cu amanuntul si cu ridicata, ponderea acestora in totalul volumului de capital social subscris fiind de numai 15,3%.

Datele centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) arata cat se poate de clar atitudinea investitorilor straini fata de Romania anului 2005: volumul capitalului social retras prin radierea companiilor mixte este de aproape patru ori mai mare decat al celor nou-infiintate in ianuarie si februarie.

Totalul capitalului social investit abia depaseste nivelul de 7,4 milioane de euro, in timp ce capitalul social al firmelor radiate din Registrul Comertului, in lunile ianuarie si februarie 2005, insumeaza peste 26,4 milioane de euro.

Bucuresti si Ilfov, campionii radierilor

De-a lungul ultimilor 15 ani, in municipiul Bucuresti si in judetul Ilfov au venit cei mai multi investitori straini. Dar tot de aici au si plecat: datele ONRC arata ca, in perioada 1 ianuarie-29 februarie 2005, din aceasta regiune peste 100 de companii mixte au fost radiate, capitalul social cumulat al acestora fiind de 23,3 milioane de euro. Asta in timp ce firmele nou-infiintate in Capitala si judetul limitrof (in total, 705) abia insumeaza un capital social de 4,7 milioane de euro.

In perioada analizata, la capitolul radieri s-au mai remarcat judetele Brasov (de unde sase societati au retras aproape doua milioane de euro), Prahova (patru societati retrase, cu 344.140 de euro capital social), respectiv Bihor (sapte societati, cu 241.975 de euro).

Au venit aici mai mult pentru comert...

Dupa cum se poate observa si in graficul alaturat, peste 50% din totalul companiilor straine prezente in Romania au drept principal obiect de activitate comertul cu amanuntul si cu ridicata. Insa din punctul de vedere al volumului capitalului social, firmele cu profil de comert detin o pondere de numai 15,3% din total, in timp ce industria este majoritara, cu 56,3%. ONRC face precizarea ca repartizarea a fost facuta in functie de obiectul principal de activitate declarat de investitori in momentul inmatricularii.

Cum se alunga investitorii

Sigur ca, la o asemenea diferenta intre volumul de capital investit in cele 1.713 companii inmatriculate (7,4 milioane de euro) si cel retras prin radierea celor 201 firme straine (26,4 milioane de euro), trebuie identificata cauza care ii determina pe investitori sa paraseasca Romania. Ceea ce nu e tocmai dificil, avand in vedere nemultumirile oamenilor de afaceri in general: modificarea celor doua acte normative de o importanta deosebita pentru mediul de afaceri (Codul fiscal si Codul muncii) intr-o maniera prea putin transparenta, cresterea fiscalitatii, instabilitatea legislativa, predictibilitatea precara a evolutiilor macroeconomice, destabilizarea cursului de schimb valutar... Iar daca investitorii autohtoni - ajunsi la limita rabdarii - isi restrang, dar nu-si inchid afacerile, celor straini le e mult mai simplu sa si le radieze din Romania, migrand spre tari cu (mult) mai putine probleme din acest punct de vedere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri