Comisia Europeana (CE) a imbunatatit marginal prognozele de crestere economica pentru Romania, dar a avertizat asupra riscurilor reprezentate de legea darii in plata si de majorarea substantiala a deficitului bugetar in acest an si in 2017, cand acesta ar urma sa treaca de limita de 3% admisa in UE.

Estimarile privind ratele de crestere economica au fost revizuite pozitiv cu 0,1 puncte procentuale, atat pentru 2016 si 2017, la 4,2% si 3,7%, cat si pentru anul trecut, la 3,6%, potrivit prognozei economice de iarna, publicata de CE joi. Anterior, Comisia a estimat, in toamna, crestere economica pentru Romania de 3,5% pentru anul 2015, la 4,1% pentru 2016 si la 3,6% pentru 2017.

Comisia si-a inrautatit asteptarile privind deificitul bugetar pentru acest an, la 3%, fata de 2,8% cat anticipa anterior, in timp ce pentru anul urmator asteapta acum un deficit de 3,8%, fata de estimarea precedenta de 3,7%.
Pentru anul trecut, deficitul bugetar este prognozat la 1,1%, cu o scadere usoara fata de procentajul de 1,2%, inaintat de Comisie in noiembrie anul trecut.

Inflatia este estimata sa se accelereze de la mijlocul anului, alimentata partial de cresterile de salarii. Pentru anul 2016, executivul comunitar ia in calcul scaderea preturilor cu 0,2%, iar pentru 2017 un avans de 2,5%. In precedentul raport, Comisia anticipa scaderea preturilor cu 0,3% in acest an si un avans de 2,3% anul urmator.

Somajul este estimat la 6,6% pentru anul acesta si la 6,5% pentru anul urmator, fara schimbari fata de precedentul raport.

Citeste si:
Comisia Europeana anunta oficial declansarea procedurii de deficit...
Comisia Europeana anunta...

Sursa foto: tanatat / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Fonduri europene de aproape 211 mil. de euro pentru investitii in agricultura
Setari Cookie-uri