Bugetul de stat a fost fraudat in ultimii zece ani de 2,1 miliarde de euro, a declarat, vineri, Nicolae Vacaroiu, principalele cauze fiind coruptia, neglijenta in serviciu si schimbarea permanenta a legislatiei.

Seful Curtii de Conturi a precizat ca cele mai multe prejudicii sunt comise cu buna stiinta, chiar si la nivel guvernamental. De exemplu, numai in 2014, Guvernul, condus de Victor Ponta, a luat de la bugetul de investitii 2 miliarde de lei. Banii au fost transferati la fondul de rezerva al Guvernului si impartiti nejustificat primariilor si consiliilor judetene prin ordonante de urgenta, scrie Mediafax.

"Este ingrijorator faptul ca acesti doua miliarde s-au dus la cresterea rezervei Guvernului si au plecat catre primarii si s-au dus spre alte destinatii. Deci au majorat fondul ala de rezerva. Ceea ce ma ingrijoreaza (este – n.r.) ca restul de valoare de investitii, prevazut in buget, dati afara din 26 de miliarde trei sau sase si raman 20 de miliarde. Banii aceia trebuie utilizati cu maxima eficienta", a declarat Nicolae Vacaroiu, la Europa FM.

In ultimii ani, institutia a sesizat parchetele in aproape 700 de cazuri. Alte 70 de sesizari urmeaza sa fie trimise procurorilor. Unul dintre ele se refera la vanzarea unui teren al unei institutii de stat cu 2 euro metrul patrat desi valoarea sa era de 1.500 de euro metrul patrat. Cazul a fost trimis la DNA.

"Avem si situatii in care prejudiciul produs pe un caz depaseste 500 de milioane de euro. Este vorba, intr-un caz, de vanzarea de proprietati la preturi mult inferioare sau o situatie in care s-au produs modificari prin norme in legislatie, fara ca normele sa fie publicate in Monitorul Oficial, deci nule de drept, producand prejudicii de dimensiunea asta”, a precizat Nicolae Vacaroiu.

O alta frauda majora adusa la bugetul de stat este rambursarea ilegala de TVA. "Aici este un teren teribil. Suntem si noi implicati, si ANAF. Sper ca ANAF sa intre in forta mult mai bine in acest sector", a mai spus presedintele Curtii de Conturi.

Sursa foto: Antonina Potapenko/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri