Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) este impotriva privatizarii Romgaz, dupa modelul folosit in cazul Petrom, deoarece va provoca controverse legate de petul de vanzare si alte conditii
Potrivit organizatiei patronale, Romgaz ar trebui sa fie organizat in patru zone de exploatare care sa fie privatizate separat. "AOAR constata ca guvernul isi manifesta neincrederea in managementul conducerii companiei pentru a ramane un furnizor competitiv de gaze naturale", se arata intr-un comunican al asociatiei.

AOAR considera nejustificata si inacceptabila anuntata intentie de crestere a pretului gazelor naturale, in conditiile in care costurile de productie permit realizarea unui profit de 100%, in conditiile actualelor preturi de vanzare. "Masura poate favoriza viitorul proprietar care-si va recupera costul achizitiei Romgaz din profitul obtinut in maxim un an, asa cum s-a intamplat in cazul Petrom", au afirmat reprezentantii oamenilor de afaceri.

In opinia AOAR, o modalitate eficienta de privatizare ar fi vanzare pe Bursa a unor pachete minoritare de actiuni, prin care sa fie permis si accesul cetatenilor romani "la valorificarea unor bogatii naturale ale tarii noastre, in conditiile in care conform datelor oficiale, bugetul de stat incaseaza doar 200 de milioane de euro pe an din redevente platite de cei care exploateaza resursele nationale ale Romaniei".

De asemenea, AOAR solicita explicatii cu privire la scrisoarea transmisa Ministerului Economiei si Comertului de catre Comisia Europeana, unde este acuzata o incetinire a procesului de privatizare din sectorul energetic. "AOAR isi declara surpriza pentru astfel de presiuni inacceptabile in conditiile in cafe in 2006 au fost contestate public masurile protectioniste si de mentinere a autoritatii nationale in domeniul energiei adoptate de tari ca Franta si Marea Britanie, posibil si Spania", se mai arata in comunicat.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) estimeaza ca la 1 ianuarie 2007 pretul gazelor naturale ar putea creste cu pana la 20%, dar nu exclude posibilitatea ca acestea sa nu se modifice, a declarat marti pentru NewsIn, presedintele institutiei, stefan Cosmeanu.

"Este mult prea devreme pentru a face o estimare apropiata de realitate. Pretul pentru consumatorii captivi, casnici si industriali mici, poate ramane la acelasi nivel sau poate creste pana la maximuum 20%. Totul depinde de evolutiile preturilor interne si internationale ale gazelor naturale", a mai spus presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Potrivit acestuia, pretul de achizitie al gazelor influenteaza cu 70% tariful final.

Cosmeanu a mai aratat ca in jurul datei de 1 decembrie, ANRGN va sti cat de mult vor creste tarifele la gaze naturale de la 1 ianuarie 2007. Ultima majorare a preturilor gazelor naturale a avut loc la 1 iulie, cand cresterea a fost de 1,54% pentru populatie. Pentru ultimul trimestru al lui 2006, ANRGN a luat decizia de a nu mai majora tarifele la gaze naturale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri