Autoritatile ar trebui sa acorde o mai mare atentie companiilor romanesti si capitalului autohton. Acest sprijin este necesar pentru ca firmele autohtone sa reuseasca sa isi dezvolte afacerile pe pietele externe, spune Cristian Secosan, director general al Romelectro.

„Mi-ar placea sa observ un mai mare sprijin pentru capitalul si antreprenoriatul romanesc. Noi, in Romelectro, am avut multe intentii de a investi, dar mai degraba reusim in strainatate decat in tara”, spune Secosan.

Acelasi sprijin al statului ar trebui sa fie simtit in toate firmele romanesti in activitatea lor pe pietele externe. Pentru ca Romania sa treaca printr-o reforma reala in energie, Secosan enumera trei schimbari esentiale.

Romelectro este contractor, dezvoltator si investitor in proiecte din domeniul termoenergetic, hidroenergetic, transport si distributie energie electrica, protectia mediului si industrie, actionarul majoritar fiind omul de afaceri Viorel Gafita. Romelectro este si producator de energie electrica, avand 3 microhidrocentrale la Voineasa.

„In primul rand, gasirea compromisului optim sau, mai frumos spus, a echilibrului intre energia – o problema sociala si energia – o afacere supusa regulilor pietei”, apreciaza Secosan.

Apoi, eliminarea completa a politicului si aducerea profesionistilor la managementul energiei si adoptarea unei atitudini „mai intelepte” in gasirea altui echilibru necesar, acela intre interesul national si directivele venite de la un nivel european sau mondial.

„Observati ca nu am spus existenta unei strategii energetice nationale care evident este absolut necesara, dar care, ca sa fie corect conceputa si apoi aplicata, are nevoie de indeplinirea cerintelor de mai sus”, spune Secosan.

Un cincinal de asteptare

Una dintre cele mai importante schimbari pe piata energiei electrice, asteptata de peste cinci ani, este relansarea investitiilor. „Cel putin cele din producere, transport si distributie ar trebui sa se ridice, dupa aprecierea mea, la minim 2 miliarde de euro pe an, la entitatile mari publice si private din aceste trei sectoare”, afirma Secosan.

Pe langa aceste investitii, care exclud proiectul de peste 6 miliarde de euro al construirii a doua noi reactoare nucleare la centrala din Cermavoda, s-ar adauga alte cel putin 300 milioane de euro in industria non-energetica.

„In cele mai multe dintre tarile dezvoltate societatile de utilitati de energie electrica sunt concurate serios de cele din petrol, gaze si apa. E drept ca si la noi a inceput aceasta concurenta, vezi exemplele OMV Petrom sau Romgaz”, adauga Secosan.

Romelectro, unul din cei mai mari contractori de proiecte energetice din Romania, estima afaceri de 45 milioane de euro pentru 2015, in crestere cu 29% fata 2014.

Grupul este format din patru societati, respectiv Romelectro SA, Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), CELPI si Electromontaj Carpati Sibiu.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna anului trecut, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri