Nuclearelectrica, singurul producator de energie nucleara din Romania, are in functiune doua unitati. Primul reactor a fost pus in functiune in anul 1996, iar al doilea a inceput sa produca electricitate in 2007. In conditiile in care durata de de viata a unui reactor nuclear cu tehnologie CANDU, asa cum sunt cele de la Cernavoda, este de aproximativ 30 de ani, prima unitate ar urma sa isi inceteze activitatea in zece ani.

Totusi, durata de exploatare a unui reactor poate fi extinsa, insa o astfel de investitie presupune costuri „cosistente”.

„Lucram deja la retehnologizarea Unitatii 1. Presupune o investitie consistenta. Este cel mai important proiect de investitii al nostru”, a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, la evenimentul "Profesionistii in energie" organizat de Nuclearelectrica si WALL-STREET.RO.

Costurile rehenologizarii reactorului vor depasi 1 miliard de euro, insa durata sa de viata va fi prelungita cu 25 de ani. Pentru a trece prin acest proces, reactorul va trebui oprit pentru o 1-2 ani.

Retehnologizarea in urmatorii ani a reactorului 1 de la centrala nuclearelectrica din Cernavoda pentru prelungirea cu 25 de ani a perioadei de functionare va costa intre 1,2 si 1,5 miliarde de euro, estimeaza Nuclearelectrica, operatorul centralei.

Centrala din Cernavoda furnizeaza pana la 20% din necesarul de energie al Romaniei. Langa cele doua reactoare deja functionale ar putea aparea alte doua unitati, investitia fiind evaluata la peste 6 miliarde de euro. Momentul construirii celor doi noi reactoare este incert, avand in vedere ca de proiect se arata interesata deocamdata doar o companie.

Potrivit planurilor initiale ale Guvernului, constructia celor doua reactoare ar fi trebuit sa inceapa in 2007-2008, dar acest lucru nu s-a intamplat intrucat Nuclearelectrica si-a pierdut toti partenerii in aceasta investitie.

De altfel, entuziasmul punerii in functiune a celui de-al doilea reactor nuclear de le Cernavoda, in 2007, i-a facut pe politicienii de atunci sa anunte ca o noua centrala nucleara va fi construita in Romania, in Transilvania. Acel plan a fost, insa, abandonat.

Compania intentioneaza sa construiasca inca doua reactoare la Cernavoda, impreuna cu o companie din China. Potrivit lui Lulache, negocierile sunt in plina desfasurare, ambele parti considerand ca proiectul are sens sa fie dezvoltat, dar a mentionat ca „nici un proiect nuclear nu poate fi facut fara sprijinul statului”.

Evenimentul "Profesionistii din energie" a deschis seria de intalniri din cadrul initiativei Wall-Street.ro #RomaniaProfesionista . Am dezbatut, alaturi de profesionistii din energie, provocarile productiei de energie nucleara in Romania, dar si dificultatile legislative si nu numai pe care singurul producator de energie nucleara din tara le intampina.

Sursa foto: Mircea Dragos Photograpy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri