Energia nucleara este o activitate ,,foarte periculoasa" si ,,foarte scumpa", spune Niculae Havrilet, presedintele ANRE. El considera ca viitorul Uniunii Europene va fi asigurat de energiile regenerabile, aceasta fiind, de altfel, tendinta in majoritatea statelor membre ale blocului comunitar.

"Daca energia nucleara are viitor, atunci noi nu. Potrivit unor studii (…), pana in 2030, jumatate din consumul de energie al populatiei si al economiei va fi din fotovoltaice”, a afirmat Niculae Havrilet la conferinta Profesionistii in energie, organizata de WALL-STREET.RO si Nuclearelectrica.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a adaugat ca, la nivelul UE, in cateva luni va fi adoptata o noua strategie care va prevedea ca pana in 2050 intreaga productie de electricitate a Uniunii va fi asigurata din surse regenerabile. De atfel, peste jumatate din consumul de electricitate a trei state din UE este deja livrat deja de unitati regenerabile.

"Acel noi se refera la piata comuna, pentru ca politica UE este focusata pe energie regenerabila. Acesta este viitorul”, a spus Havrilet.

Neincredere in chinezi

Nuclearelectrica se afla in discutii cu o companie din China pentru a construi impreuna doua reactoare la centrala din Cernavoda. Negocierile sunt in desfasurare si inca nu a fost anuntat un termen la care ar putea sa inceapa lucrarile. Investitia ar depasi 6 miliarde de euro.

"Nu cred in viabilitatea unor investitii chinezesti in UE”, a afirmat Havrilet. El s-a referit si la un proiect intr-o centrala nucleara pe care Anglia incearca sa il deruleze in parteneriat cu China, dar care pare ca nu este sprijinit de UE, organizatie din care statul insular vrea sa iasa.

Oricum, Comisia Europeana lasa la latitudinea fiecarui stat membru al Uniunii modul in care isi asigura necesarul de energie, unele state fiind favorabile nuclearului, altele nu.

In opinia lui Havrilet, energia nucleara este periculoasa si foarte scumpa, iar la un moment dat nu isi va mai gasi locul pe piata din cauza costurilor ridicate.

"Energia nucleara este o activitate foarte periculoasa si, in afara de acest lucru, este o activitate foarte, foarte scumpa. Nuclearelectrica spune ca, in principiu, este ieftina, dar nu este ieftina, pentru ca vor veni niste cheltuieli pentru depozitare”, a afirmat Havrilet.

Nuclearelectrica pune de o parte, anual, peste 20 milioane de euro pentru constructia unui depozit pentru deseurile provenite din arderea combustibilului nuclare in reactoarele de la Cernavoda. Potrivit datelor disponibile, costurile constructiei depozitului se ridica la 450 milioane de euro.

Totodata, Nuclearelectrica are in plan retehnologizarea primului reactor, pus in functiune in 1996, astfel incat durata lui de viata sa fie extinsa cu 20-25 de ani. Aceste lucrari vor presupune costuri de circa 1 miliard de euro.

Potrivit lui Havrilet, aceste cheltuieli vor atarna greu in bilantul Nuclearelectrica si, pentru ca nu va putea sa isi opreasca pur si simplu reactoarele, intrucat va trebui sa isi aprovizioneze clientii, compania de stat va ajunge in situatia de a vinde electricitate la preturi negative.

"Ce va face Nuclearelectrica atunci cand va trebui sa dea energie la preturi negative?”, a adaugat Havrilet.

Nepregatiti pentru viitor

Pe de alta parte, producatorii de energie din surse regenerabile din Romania se plang de mai mult timp ca schimbarile legislative din ultimii ani i-au adus in pragul falimentului.

Havrilet a spus ca aceste companii se afla in aceasta situatie nu din cauza modificarilor legislative, ci din cauza ca intregul sector a fost nepregatit in fata asaltului din anii 2012-2013, cand au fost instalati cei mai multi MW in eoliene si fotovoltaice.

"Cineva trebuia sa se gandeasca care surse de energie sa fie inlocuite (cand au intrat pe piata energiile verzi – n.r.). Primul, carbunele, cel mai sump. Noi platim functionarea ineficienta a unui sector ineficient cu 30.000 salariati cu un potential social foarte periculos pentru orice guvernare. Este o subventie incrucisata. De aceea avem o problema cu certificatele verzi, ca mai avem niste balasturi”, a mai spus Havrilet.

Evenimentul "Profesionistii din energie" a deschis seria de intalniri din cadrul initiativei Wall-Street.ro #RomaniaProfesionista . Am dezbatut, alaturi de profesionistii din energie, provocarile productiei de energie nucleara in Romania, dar si dificultatile legislative si nu numai pe care singurul producator de energie nucleara din tara le intampina.

Sursa foto: Mircea Dragos Photograpy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri