Romania este una dintre putinele tari din lume cu un ciclu nuclear integrat, adica are minereu de uraniu, unitati de procesare si reactoare nucleare. Chiar daca in acest moment doua dintre cele trei companii din acest sector sunt in situatiii economice precare, industria nucleara romaneasca se va dezvolta.

„Eu cred ca si daca luam in calcul cel mai rau scenariu, adica RAAN va intra in faliment si CNU nu va reusi sa se restructureze, productia de energie nucleara in Romania nu doar ca poate continua la parametri actuali, ci se va dezvolta”, a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, la conferinta Profesionistii in energie, organizata de wall-street.ro si Nuclearelectrica.

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) este in faliment, la doi ani de la intrarea in insolventa. La acel moment RAAN avea datorii de 1,2 miliarde de lei. RAAN a produs apa grea necesara productiei de electricitate in reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavoda.

Totusi, intrarea in faliment a acestei companii nu ar pune in pericol productia electricitatii nucleare, avand in vedere ca in prezent exista stocuri de apa grea suficiente pentru 50 de ani.

„Romania are rezerve de apa grea pentru dezvoltarea reactoarelor 3 si 4, dar chiar si daca nu ar avea, exista multe fabrici in lumea asta de unde s-ar putea achizitiona la o adica”, a precizat Lulache.

Competitie pe pret

Compania Nationala a Uraniului (CNU) completeaza ciclul nuclear al Romaniei, din care fac parte Nuclearelectrica si RAAN. CNU administreaza mina de uraniu de la Crucea, judetul Suceava, si furnizeaza uraniul necesar combustibilului nuclear folosit la producerea energiei electrice la Cernavoda. Compania a pierdut insa contractul pe care il avea cu Nuclearelectrica, ca urmare a neintelegerilor legate de pret. Nuclearelectrica sustine ca pretul cerut de CNU a fost majorat „nejustificat”, astfel ca a optat pentru importuri din Canada.

Potrivit lui Lulache, chiar daca relatia comerciala dintre Nuclearelectrica si CNU este intrerupta in acest moment, asta nu inseamna ca va ramane asa permanent. Nuclearelectrica este cel mai mare client al CNU.

„Am sperat multi ca nu se va intampla intreruperea contractului de catre CNU, ca este doar o sincopa, dar este adevarat ca aceasta companie are nevoie de restructurare. Suntem bucurosi ca am putut gasi o solutie alternativa la CNU in atat de scurt timp. Ne-am bucura daca CNU s-ar intoarce in piata, pentru ca ei furnizeaza nu doar combustibil, ci si alte servicii. Chiar daca nimeni nu este de neinlocuit, situatia in care este CNU ne creeaza niste probleme in buna fucntionare”, a spus Lulache.

Ea a mai spus ca volatilitatea costurilor cu materiile prime se transpune in costuri, iar in cazul Nuclearelectrica intre 7% si 10% din costuri sunt reprezentate de achizitia combustibilului nuclear. In cazul termocentralelor, costurile cu materia prima ajung la 70%.

„Noi sustinem ca energia nucleara nu este atat de costisitoare si intr-un top al costurilor de producere cea mai scumpa sursa de energie este cea eoliana offshore, urmata de eoliana onshore, care este comparabila cu cea termo. Urmeaza apoi energia nucleara, biomasa si hidro.

Evenimentul "Profesionistii din energie" a deschis seria de intalniri din cadrul initiativei wall-street.ro #RomaniaProfesionista . Am dezbatut, alaturi de profesionistii din energie, provocarile productiei de energie nucleara in Romania, dar si dificultatile legislative si nu numai pe care singurul producator de energie nucleara din tara le intampina.

Sursa foto: Mircea Dragos Photography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri