O misiune a FMI se va afla in Romania in perioada 2-15 martie pentru consultarile anuale pe articolul IV, in cadrul carora este evaluata situatia economica, a anuntat, vineri, Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria.

"O misiune a FMI, condusa de Reza Baqir, se va afla la Bucuresti in perioada 2-15 martie pentru evaluarea anuala a economiei Romaniei, denumita si consultarea pe articolul IV. Misiunea FMI se va intalni cu autoritatile romane, dar si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor mediului de afaceri, reprezentanti ai mediului academic si ai bancilor", a afirmat Tolosa, potrivit unui comunicat al FMI.
La finalul misiunii ar urma sa se desfasoare si o conferinta de presa, conform Mediafax.

Consultarile anuale privind situatia economica sunt un mecanism al FMI utilizat in relatia cu toate statele membre ale Fondului.

Precedenta vizita a FMI pentru consultari a avut loc la inceputul anului trecut si a coincis cu o evaluare a acordului stand-by cu Romania.

Misiunea FMI va fi condusa de Reza Baqir, care a preluat mandatul de sef al misiunii pentru Romania in ianuarie, inlocuind-o in acest post pe Andreea Schaechter.

Citeste si:
FMI a aprobat o serie de modificări ce vizează statele membre sărace
FMI a aprobat o serie de...

Romania a avut in derulare, in perioada septembrie 2013 - septembrie 2015 un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri.

Scopul intelegerii a fost de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare. Acordul a fost insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, reprezentand al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009.

Anterior, Romania a incheiat cu succes doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat in 2011 si finalizat in 2013, a avut de asemenea caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi.

Citeste si:
Parcurile din București se închid începând de sâmbătă, 28 martie 2020
Parcurile din București se...
Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Vânzările de produse în România au crescut cu aproape 40% 
Setari Cookie-uri