Solicitarea ANAT este adresata Ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu.

"Solicitam acces nerestrictionat al mijloacelor de transport catre aeroport, iar grupurile de turisti sa aiba prioritate, atat pentru ziua de 23 septembrie, cand se face simularea normelor speciale, cat si in intervalul 25-29 septembrie", se spune in comunicatul ANAT.

Reprezentantii industriei turistice sustin ca daca vor fi intarzieri la aeroport si pierderi de avioane, precum si blocarea desfasurarii programelor turistice, consecintele contractuale pe termen scurt si lung pentru companiile din domeniu pot fi extrem de grave.

"Al XI-lea Sommet al Francofoniei va reprezenta pentru Romania si pentru turismul romanesc un eveniment extraordinar. Rugam autoritatile sa tina seama ca activitatea turistica se desfasoara in fiecare zi, iar masurile restrictive nu trebuie sa afecteze in nici un fel accesul la si dinspre aeroport", se mai spune in comunicatul ANAT.

Circulatia pe traseul soseaua Kiseleff - Arcul de Triumf - Piata Victoriei va fi oprita in totalitate pe durata desfasurarii Sommet-ului Francofoniei, care va avea loc la Bucuresti in perioada 25-29 septembrie, potrivit primarului general al Capitalei, Adriean Videanu Primarul a adaugat ca pe traseele Otopeni - soseaua Kiseleff si Piata Victoriei - Palatul Parlamentului, circulatia va fi restrictionata, soferii putand merge numai pe marginea drumului pentru a lasa loc liber de trecere coloanelor oficiale ale sefilor de stat, de Guvern si ale ministrilor de externe, prezenti la eveniment. "in aceste zile, bucurestenii vor putea ocoli zona interzisa, soseaua Kiseleff - Piata Victoriei, pe bulevardele Aviatorilor si 1 Mai", a mai spus Videanu. Primarul general a continuat afirmand ca, in opinia sa, "Bucurestiul este pregatit. Nu va fi un oras blocat, ci va fi doar un trafic mai dificil din cauza culoarului unic".

Pentru drumul care face legatura dintre aeroport si Capitala si pe care se desfasoara lucrari de reabilitare a carosabilului, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a primit asigurari ca in 20 septembrie vor fi gata "suficiente portiuni de drum", astfel incat coloanele oficiale sa nu intampine probleme, a spus, la randul sau, secretarul de stat pentru francofonie din MAE, Cristian Preda. "Speram ca DN1 sa nu arate ca un santier", a mai afirmat Preda.

Un numar de 70 de sefi de stat, de Guvern si ministri de externe si-au confirmat prezenta la Sommet-ul Francofoniei.