"Tendinta de crestere s-a prefigurat inca de la mijlocul anului trecut, cand anumite produse de factoring inregistrasera cresteri semnificative. Vorbim aici despre factoringul traditional, pe care IMM-urile l-au accesat mai mult decat oricand, dar si despre reverse factoring, preferat de marile companii pentru finantarea furnizorilor proprii", a declarat intr-un comunicat Bogdan Rosu, presedintele Asociatiei Romane de Factoring (ARF), conform Mediafax.

Cel mai mare volum de finantari a fost accesat de companiile cu cifra de afaceri de peste 50 milioane de euro, cu o cota de 36% din piata de profil, insa cea mai mare contributie la cresterea pietei, cu o crestere de peste 90% fata de 2014, au avut-o companiile cu cifra de afaceri sub cinci milioane de euro, acestea urcand la o cota de piata de 29%.

"Aceasta evolutie este una fireasca din punctul nostru de vedere, pentru ca, la baza, factoringul este un produs destinat finantarii si gestiunii portofoliului IMM-urilor. Acesta a fost profilul de companii catre care s-a adresat inca de la inceput si iata ca piata si eforturile bancilor si IFN-urilor specializate regleaza foarte bine aceste oportunitati de finantare, directionandu-le exact catre zonele care au nevoie", a mai spus Rosu.

Sectorul constructiilor a ramas si anul trecut lider in accesarea factoringului intern, cu o cota de 23%. Domeniul energiei a consemnat o crestere de sase ori, iar sectorul IT&C a consemnat o triplare, atat la intern, cat si la export.

"Legat de evolutia consumului si de impactul acestuia in volumele de factoring, am observat o crestere de peste 33% in suma absoluta generata de furnizorii companiilor din zona de FMCG, care au accesat factoringul intern. Alte domenii care au inregistrat cresteri importante au fost metale, chimicale & reciclare, 49%, si, respectiv, transporturi, 44%", a punctat presedintele ARF.

Citeste si:

Cel mai putin finantat sector prin factoring intern ramane farma, care a inregistrat o scadere de 22% fata de 2014.
In ceea ce priveste factoringul de export, cele mai importante cresteri au fost inregistrate in domeniile IT&C (crestere cu 166%), constructii (+40%), precum si in transporturi (+17%).

In cea mai mare parte, comportamentul la plata al debitorilor se imbunatateste semnificativ de la an la an, ca urmare a gestiunii creantelor, specifice operatiunilor de factoring. Astfel, reducerea termenului mediu de intarziere la plata de la 15 zile in 2014 la 10 zile in 2015 arata o crestere a disciplinei in ceea ce priveste platile.

"Aceasta evolutie demonstreaza inca o data beneficiul acestui produs pentru clientul de factoring, prin reducerea termenului mediu de incasare a facturilor, fara necesitatea unei presiuni directe asupra debitorilor, dar in baza unei abordari formale, specializate, din partea factorului, pentru a obtine o pozitie prioritara pe lista de plati", a subliniat Rosu.

Asociatia este compusa din Access Financial Services IFN,BCR, Banca Transilvania, BRD, IFN Next Capital Finance, ING Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank.

Sursa foto: Sergey Nivens / Shutterstock