Piata de factoring a crescut anul trecut cu 35%, la 3,65 miliarde euro, evolutia fiind sustinuta in principal de IMM-uri, care au afaceri de pana la 5 milioane euro, constructiile reprezentand cel mai activ domeniu pe factoringul intern, cu o cota de 23%, potrivit datelor asociatiei de profil.

"Tendinta de crestere s-a prefigurat inca de la mijlocul anului trecut, cand anumite produse de factoring inregistrasera cresteri semnificative. Vorbim aici despre factoringul traditional, pe care IMM-urile l-au accesat mai mult decat oricand, dar si despre reverse factoring, preferat de marile companii pentru finantarea furnizorilor proprii", a declarat intr-un comunicat Bogdan Rosu, presedintele Asociatiei Romane de Factoring (ARF), conform Mediafax.

Cel mai mare volum de finantari a fost accesat de companiile cu cifra de afaceri de peste 50 milioane de euro, cu o cota de 36% din piata de profil, insa cea mai mare contributie la cresterea pietei, cu o crestere de peste 90% fata de 2014, au avut-o companiile cu cifra de afaceri sub cinci milioane de euro, acestea urcand la o cota de piata de 29%.

"Aceasta evolutie este una fireasca din punctul nostru de vedere, pentru ca, la baza, factoringul este un produs destinat finantarii si gestiunii portofoliului IMM-urilor. Acesta a fost profilul de companii catre care s-a adresat inca de la inceput si iata ca piata si eforturile bancilor si IFN-urilor specializate regleaza foarte bine aceste oportunitati de finantare, directionandu-le exact catre zonele care au nevoie", a mai spus Rosu.

Sectorul constructiilor a ramas si anul trecut lider in accesarea factoringului intern, cu o cota de 23%. Domeniul energiei a consemnat o crestere de sase ori, iar sectorul IT&C a consemnat o triplare, atat la intern, cat si la export.

Citeste si:
Grenke: Tot mai multe companii incep sa isi inchirieze produsele IT
Grenke Renting: Tot mai multe...

"Legat de evolutia consumului si de impactul acestuia in volumele de factoring, am observat o crestere de peste 33% in suma absoluta generata de furnizorii companiilor din zona de FMCG, care au accesat factoringul intern. Alte domenii care au inregistrat cresteri importante au fost metale, chimicale & reciclare, 49%, si, respectiv, transporturi, 44%", a punctat presedintele ARF.

Cel mai putin finantat sector prin factoring intern ramane farma, care a inregistrat o scadere de 22% fata de 2014.
In ceea ce priveste factoringul de export, cele mai importante cresteri au fost inregistrate in domeniile IT&C (crestere cu 166%), constructii (+40%), precum si in transporturi (+17%).

In cea mai mare parte, comportamentul la plata al debitorilor se imbunatateste semnificativ de la an la an, ca urmare a gestiunii creantelor, specifice operatiunilor de factoring. Astfel, reducerea termenului mediu de intarziere la plata de la 15 zile in 2014 la 10 zile in 2015 arata o crestere a disciplinei in ceea ce priveste platile.

"Aceasta evolutie demonstreaza inca o data beneficiul acestui produs pentru clientul de factoring, prin reducerea termenului mediu de incasare a facturilor, fara necesitatea unei presiuni directe asupra debitorilor, dar in baza unei abordari formale, specializate, din partea factorului, pentru a obtine o pozitie prioritara pe lista de plati", a subliniat Rosu.

Citeste si:
Next Capital Factoring vrea sa finanteze cu 13,3% mai mult in 2010
Next Capital Factoring vrea...

Asociatia este compusa din Access Financial Services IFN,BCR, Banca Transilvania, BRD, IFN Next Capital Finance, ING Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank.

Sursa foto: Sergey Nivens / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Instant Factoring vrea sa finanteze IMM-urile cu 15 mil. de euro