Producatorii romani de produse fitosanitare isi exprima ingrijorarea fata de cadrul legislativ confuz in care urmeaza sa-si desfasoare activitatea odata cu aderarea la UE, potrivit reprezentantilor Asociatiei Producatorilor de Produse de Uz Fitosanitar (APPUF).

Producatorilor de produse de uz fitosanitar, au acuzat Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) de absenta unui cadrul legislativ care sa reglementeze sectorul pesticidelor, in functie de cerintele Uniunii Europene. Astfel, cu trei luni inainte de data aderarii, producatorii nu stiu ce produse fitosanitare sunt interzise de UE si nici ce se intampla cu stocurile deja existente. Cu toate acestea, membrii asociatiei au refuzat sa ofere, in cadrul conferintei de luni, informatii atat despre stocurile existente, cat si despre eventualele pierderi pe care producatorii le-ar putea inregistra prin distrugere a stocurilor.

"In legislatia europeana nu se precizeaza ce se intampla cu stocurile, astfel incat cu trei luni inainte de aderare, noi nu stim ce vom face dupa 1 ianuarie", a declarat citat de NewsIn presedintele APPUF, Claudiu Crangus, in cadrul unei conferinte de presa. Acesta a precizat ca se doreste reglementarea perioadei de tranzitie privind piata produselor deja retrase de pe piata tarilor membre, in scopul epuizarii stocurilor prin consum si nu eliminarea lor prin incinerare sau depozitari necontrolate.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii din sectorul pesticidelor nu au fost de gasit pentru a raspunde acuzatiilor formulate de producatorii de pesticide. APPUF reuneste sapte companii, in portofoliul carora se afla peste 120 de produse si care acopera 30% din piata produselor fitosanitare din Romania.